Dietetyczne dania z indyka są pyszne!

Indyk to delikatne mięso, które jest cennym źródłem białka. Powinien znaleźć się w menu osób będących na diecie, chorych, seniorów, kobiet w ciąży i małych dzieci. Niestety, wokół drobiu narosło sporo mitów. Wielu z nas kojarzy się z nudnym kotletem robionym na parze. Nic bardziej mylnego. Oto kilka pomysłów na zdrowe i doskonałe dania, za które podziękuję ci twój organizm!

Pulpeciki z indyka – obiad jak u babci

Pięknie pachną, są delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Pulpeciki z indyka w lekkim sosie to jeden ze smaków naszego dzieciństwa. Czy wiesz, że bez trudu możesz przyrządzić je samodzielnie? To naprawdę proste. Potrzebujesz jedynie 0,5 kg mięsa z indyka, marchewkę, pół czerstwej bułki, jedno jajko, 2 łyżki mąki i natkę pietruszki.

Na samym początku ugotuj marchewkę (nie wylewaj wody z garnka!) i pokrój ją w drobną kostkę, a bułkę namocz w wodzie (możesz zostawić ją w szklance nawet na kilka godzin). Następnie do miski włóż mięso z indyka i wbij do niej jajo, dołóż marchew, odciśniętą bułkę i pietruszkę (pamiętaj też o soli i pieprzu do smaku). Całość mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie tocz z mięsa kulki i obsypuj je mąką. Później delikatnie wkładaj je do garnka z wrzącym wywarem z marchwi. Pulpety powinny gotować się na wolnym ogniu około 30 minut. Po wyłączeniu gazu możesz zostawić je jeszcze na 15 minut pod przykryciem, aby nabrały pełni smaku.

Roladki z indyka z melonem – danie na miarę wykwintnej restauracji

Oto coś dla prawdziwych smakoszy. Tu sercem delikatnej roladki z indyka jest słodki, egzotyczny melon. Wykwintny smak potrawy pieści podniebienie. Roladki można podawać z ziemniakami lub ryżem oraz surówką warzywną. Do ich przygotowania potrzebujesz pół melona miodowego, 100 g sera, 700 g mięsa z piersi indyka, 3 łyżki płatków kukurydzianych, dwa dojrzałe pomidory (dość twarde), oregano i trzy łyżeczki oleju do smażenia.

Przygotowanie potrawy wymaga nieco zachodu – z pewnością jednak czas poświęcony na pichcenie zwróci się z nawiązką. Pierwszym krokiem do przygotowania roladek z melonem jest podzielenie indyka na płaty i natarcie ich oregano, solą i pieprzem. Następnie na środku każdego płata ułóż kawek melona bez skórki, cząsteczkę pomidora bez skórki oraz nieco sera. Całość zawiń w roladkę, zepnij wykałaczkami i obtocz w płatkach kukurydzianych. Mięso smaż na oleju na wolnym ogniu do czasu aż skórka stanie się złota i chrupiąca. Uważaj, aby nie przypalić roladek. Smacznego!

Chcesz znaleźć więcej pomysłów na interesujące dania z drobiu?

Dietetyczna kuchnia nie musi być nudna! Przekonasz się o tym na stronie www.dobrydrob.pl, gdzie w zakładce „Przepisy” zamieszczone zostały receptury na wiele doskonałych dań z kurczaka, indyka, kaczki, gęsi oraz innego ptactwa. Co ważne, są one podzielone na kategorie, dzięki którym łatwo dopasujesz je do wymaganej diety. Znajdziesz tam coś smacznego dla dzieci, seniorów, osób chorych, sportowców i kobiet w ciąży. Koniecznie zwróć także uwagę na doskonałe potrawy z drobiu, które są idealne na wyjątkowe okazje.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*