Gotowanie będzie o wiele przyjemniejsze i wygodniejsze, jeśli w kuchni będą specjalni asystenci. A najbardziej popularnymi pomocnikami są blendery i miksery. Z ich pomocą przygotujesz wypieki, domowy majonez, sos, delikatne puree, desery itp. Ale często ludzie mają trudności z wyborem odpowiedniego rozwiązania, nie wiedzą, co jest lepsze – mikser czy blender. Rozważmy to pytanie bardziej szczegółowo.
Blender – co to jest i jakie są jego cechy szczególne?
Blender to urządzenie kuchenne, które w przeciwieństwie do miksera ma w swojej konstrukcji noże. Dzięki temu użytkownik może mielić żywność. Istnieją modele stacjonarne, które nadają się do przygotowywania koktajli i łodzi podwodnych, które przy wyborze dysz umożliwiają pracę z dużą liczbą produktów: warzywami i owocami, rybami, mięsem, orzechami itp.
Rozbudowane wyposażenie sprawia, że blender jest naprawdę uniwersalnym narzędziem do miksowania i mielenia. Blender działa szybciej – kroi, sieka, miksuje, sieka itp. Jeśli mówimy o zaletach ego, możemy zauważyć:
- duża prędkość i moc przetwarzania produktów;
- mieli surowe, gotowane i stałe składniki;
- gotowy produkt uzyskuje jednolitą konsystencję;
- możliwość przygotowania pasztetów, koktajli, zup puree itp.;
- modele zanurzalne mają dużą liczbę dysz.
Wśród wad można zauważyć wysoki poziom hałasu. Modele stacjonarne nadają się wyłącznie do konsystencji płynnej lub półpłynnej. Podczas pracy z mięsem mielonym okazuje się, że jest to puree. Szybko się nagrzewa i przy dłuższej pracy potrzebuje przerwy.
Mikser – co to jest i jakie są jego cechy szczególne?
Mniej uniwersalnym rozwiązaniem jest mikser. Głównym narzędziem jest dysza z obracającymi się łopatkami. Gwarantuje to wysokiej jakości i równomierne mieszanie, a także nasyca je tlenem. Ciasto i inne produkty są bardziej przewiewne. Możliwe jest tworzenie sztywnego i płynnego ciasta. Podobnie są ręczne i stacjonarne. Odrębną odmianą są miksery planetarne, w których haki i bijaki nie obracają się w jednej płaszczyźnie, ale poruszają się, chwytając większą część misy. Wśród zalet miksera można zauważyć:
- długotrwała praca bez przerwy;
- możesz zagnieść sztywne ciasto;
- dobre nasycenie produktów powietrzem;
- zachowuje strukturę produktów.
Podczas pracy z mikserem niemożliwe jest uzyskanie ubijania lub mieszania bez mielenia. Nie nadaje się do przetwarzania produktów stałych, a także nie nadaje się do tworzenia koktajli.
Blender czy mikser – co wybrać?
Wszystko zależy bezpośrednio od celów. Dla tych, którzy zajmują się pieczeniem, najlepszym rozwiązaniem będzie mikser. Z jego pomocą można przygotować desery, kremy, ciasta, pizzę, placki, kotlety, klopsiki. Główną zaletą miksera jest wysoki poziom wydajności.
Jeśli chodzi o blender, to będzie to doskonały wybór dla osób przygotowujących koktajle, przeciery, zupy-kremy, pasztety, smoothie itp. Z jej pomocą można tworzyć jajka do pieczenia lub ubijać śmietanę, a dodatkowe dysze wycinać produkty. Jest bardziej uniwersalny. Ego wybierają osoby monitorujące odżywianie, sportowcy do przygotowywania koktajli, a także młode mamy do przygotowywania kaszek i przecierów dla dzieci.
Oznacza to, że przed złożeniem zamówienia na towary przez Internet zdecyduj, do jakiego celu dążysz, kupując sprzęt AGD do kuchni.
Obraz Yao Charlen z Pixabay
Dodaj komentarz