[REKLAMA]
Wyciskanie świeżych soków w domowych warunkach przy użyciu sokowirówki lub wyciskarki jest niesamowicie wygodne i tanie. Jeśli szukasz prostych przepisów na wyciskanie soków, to zapraszam Cię do dalszej lektury poniższego artykułu.
Wskazówki dla początkujących:
- pij sok od razu po wyciśnięciu – im dłużej stoi sok, tym mniej składników odżywczych będzie zawierał, jeśli chcesz go przechować na później, to przenieś go do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechowuj w lodówce
- najlepiej pić sok z rana – nasz organizm wchłania i potrzebuje więcej składników z samego rano niż wieczorem
- większość warzyw i owoców możesz wyciskać wraz ze skórką, no, chyba że są one szorstkie, takie jak ananas, awokado, pamiętaj także o usunięciu wszelkich pestek
- staraj się dodawać do soku jak najwięcej warzyw, aby utrzymać niską zawartość cukru
- możesz przygotować owoce i warzywa wcześniej, przed wyciskaniem soku, aby ułatwić Sobie pracę, tylko pamiętaj, aby przechowywać posiekane produkty w lodówce do czasu rozpoczęcia wyciskania
- nie zapomnij o wyciskaniu ziół, są niesamowicie pożywne i nadają specyficznego smaku wyciskanym sokom
Najlepsze przepisy na soki warzywne dla początkujących
Przepis na sok z marchewki z pomarańczą i imbirem
Składniki:
- 1 pęczek wcześniej umytej i wyszorowanej marchewki
- 2 pomarańcze pozbawione skórek i pokrojone w plastry
- 1 cytryna bez skórki, pokrojona w ćwiartki
- kawałek świeżego imbiru bez skórki
Sposób przygotowania:
- wyciśnij marchewki, pomarańczę, cytryny i imbir przy użyciu sokowirówki lub wyciskarki – najlepiej wyciskać naprzemiennie, raz wkładasz twarde składniki i raz miękkie, dzięki temu wyciskarka nie zapycha się
- podziel sok na dwie szklanki i od razu podawaj
- sok powinien być najlepiej spożyty w ciągu 24 godzin od wyciśnięcia, wszelkie resztki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce
Orzeźwiający sok z ogórka
Składniki:
- wszystko, czego potrzebujesz to około 200 gramów ogórków, możesz użyć dowolnego rodzaju ogórka, nie musisz też obierać ogórków przed wyciskaniem soku
- 1 limonka
Sposób przygotowania:
- umyj i przygotuj ogórki, najlepiej pokroić je na mniejsze kawałki
- wyciśnij sok przy użyciu sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej
- jeśli chcesz może dodać plaster limonki do wyciśniętego soku
- sok z ogórka najlepiej spożyć zaraz po wyciśnięciu, jeśli chcesz przechowywać sok na później, to umieść je go w szczelnie zamkniętym pojemniku i przechowuj w lodówce
Sok z pietruszki z marchewką i selerem
Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki, umytej i osuszonej
- 1 pęczek marchewek, obetnij im wierzchołki i porządnie wyszoruj
- 2 zielone jabłka pokrojone w plastry
- 6 łodyg selera
- 1 limonka lub cytryna bez skórki
Sposób przygotowania:
- umyj i posiekaj warzywa tak, aby łatwiej je było włożyć do wyciskarki
- wyciskaj składniki naprzemiennie – raz twarde, a raz miękkie, aby ułatwić wyciskarce proces wyciskania
- sok najlepiej spożyć w ciągu 24 godzin od wyciśnięcia, resztę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce
Sok z cytryny i imbiru
Składniki:
- 1 średni ogórek, pokrojony w plastry
- 1 główka selera [około 8,10 łodyżek]
- obrana, gałka świeżego imbiru
- 1 zielone jabłko, pokrojone w plastry
- 2 cytryny bez skórki
Sposób przygotowania:
- przygotuj wszystkie składniki [umyj je i posiekaj]
- wyciśnij ogórek, seler, imbir, jabłko, cytrynę w wyciskarce wolnoobrotowej, naprzemiennie wkładając raz miękkie i raz twarde kawałki
- podawaj sok natychmiast lub przechowuj resztki w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce
Dodaj komentarz