Kasza orkiszowa z jabłkami, rodzynkami i cynamonem

[REKLAMA]

Jeśli pójdziesz do lokalnego sklepu ze zdrową żywnością lub nawet lokalnego sklepu spożywczego, zobaczysz wiele alternatyw dla produktów na bazie pszenicy. Jedna z nich, kasza orkiszowa, w ostatnich latach wyraźnie zaznaczyła się na półkach supermarketów i nie bez powodu. Jej orzechowy smak, lekka konsystencja i łatwe wykorzystanie w kuchni podbiły serca wielu smakoszy.

Jeśli pójdziesz do lokalnego sklepu ze zdrową żywnością lub nawet lokalnego sklepu spożywczego, zobaczysz wiele alternatyw dla produktów na bazie pszenicy. Jedna z nich, kasza orkiszowa, w ostatnich latach wyraźnie zaznaczyła się na półkach supermarketów i nie bez powodu. Jej orzechowy smak, lekka konsystencja i łatwe wykorzystanie w kuchni podbiły serca wielu smakoszy. Z tego powodu opisujemy dla Ciebie to, jakie są jej zalety i jak możesz z nich skorzystać podczas następnego posiłku, jakim jest kasza orkiszowa z jabłkami, rodzynkami i cynamonem.

Właściwości zdrowotne kaszy orkiszowej

Kasza orkiszowa jest znacznie trudniejsza do przetworzenia niż pszenica. Wymaga obłuskiwania i obłuskiwania – jednak połysk otaczający orkisz pomaga chronić i zatrzymywać składniki odżywcze. To powiedziawszy, jasne jest, że te dodatkowe korzyści zdrowotne, jakie zapewnia kasza orkiszowa oznaczają, że warto. Orkisz jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, białka (które zawiera więcej niż to, co możemy znaleźć w zwykłej pszenicy) oraz witamin i minerałów. Jest również bardziej rozpuszczalna w wodzie, co ułatwia organizmowi trawienie. Ze względu na to, że zawiera wiele minerałów i witamin, może regulować metabolizm, podnosić na wyższy poziom krążenie, poprawiać układ odpornościowy, obniżać poziom cukru we krwi i obniżać zły poziom cholesterolu.

Pomysł na jesienny posiłek z kaszą orkiszową

Danie z kaszy orkiszowej z cynamonem i rodzynkami jest łatwe do przyrządzenia, delikatne, niezbyt słodkie i naprawdę pełne smaku. Jest idealnym towarzyszem do filiżanki herbaty lub kawy lub – równie dobre na własną rękę, gdy masz ochotę na pyszny podwieczorek bądź pożywne śniadanie.

Przygotowanie

Wśród składników będziesz potrzebować drożdży, cukru, letniej wody, odrobiny oleju, soli, mielonego cynamonu, brązowego cukru, rodzynek, jabłek i oczywiście samej kaszy. Na początku połącz drożdże, 1 łyżeczkę cukru i letnią wodę. Odstaw na kilka minut, a kasza orkiszowa z jabłkami, rodzynkami i cynamonem już będzie o krok bliżej. Gdy drożdże się spienią, dodaj olej, sól, zmielony cynamon, cukier i szklankę kaszy. Wymieszaj łyżką, aby wszystkie składniki połączyć na gładką masę. Potem pozwól mikserowi ugniatać. Jeśli uzyskane ciasto wyjdzie zbyt lepkie, dodaj więcej kaszy i pozwól mikserowi zagniatać ciasto przez około 4 minuty, aż przestanie się kleić. Wyjmij ciasto z miski miksera i lekko posmaruj olejem wnętrze. Umieść ciasto z powrotem w misce, przykryj ręcznikiem i pozwól mu odpocząć w ciepłym miejscu, aż podwoi rozmiar, czyli około 1 godziny. Po upływie godziny ubij ciasto i pozwól mu usiąść przez kilka minut podczas przygotowywania pozostałej części przepisu.

Kasza orkiszowa z jabłkami, rodzynkami i cynamonem Ci się udała? To smacznego! Na koniec małe wskazówki jabłka posiekaj na małe kawałki i upewnij się, że nie są zbyt gęsto rozłożone w deserze. Kasza orkiszowa podawana w ten sposób jest najlepsza, gdy jest ciepła, ale oczywiście możesz też po schłodzeniu przechowywać danie w szczelnym pojemniku i podgrzać przed ponownym podaniem. Na pewno wszyscy będą zachwyceni jej wyjątkowym smakiem.

2 Komentarze

Skomentuj doku Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*