Warzywa strączkowe – co warto z nich przyrządzić?

Mixture of beans, peas background

Słyszałaś wielokrotnie, że są cennym źródłem białka, ale kojarzą Ci się z dietą wegetariańską, problemami trawiennymi i czasochłonnym obiadem? Tylko ta pierwsza informacja jest prawdziwa, a resztę trzeba między bajki włożyć. Odpowiednio przygotowana fasola czy ciecierzyca ma same plusy! Oto kilka zalet warzyw strączkowych i sprawdzone pomysły na znakomite dania!

Warzywa strączkowe to m.in. różne rodzaje fasoli, bób, groch, soczewica oraz ciecierzyca zwana także cieciorką. Są bardzo odżywcze, a do tego niedrogie i dostępne w każdym sklepie – można przygotować z nich pyszny obiad, mając jedynie koncentrat pomidorowy Pudliszki lub inny. Są polecane w diecie bezmięsnej, sportowców, ale i odchudzającej. Mimo że budzą wiele kontrowersji i krąży na ich temat wiele mitów, zdecydowanie warto włączyć je do codziennego menu. Oto nasze inspiracje!

Fasolka po bretońsku Pudliszki lub domowa

Jeśli masz czas, namocz fasolę na noc, a następnie gotuj do miękkości. Możesz jednak użyć też fasoli w puszce. Wystarczy kupić też pomidory w puszce, przecier i koncentrat pomidorowy – Pudliszki, Dawtona lub Rolnik dostępne są w każdym supermarkecie. Danie jest szybkie i do tego pożywne – do fasolki dodajemy cebulkę, boczek i kiełbasę pokrojoną w plasterki, a następnie całość doprawiamy do smaku i serwujemy ze szczypiorkiem i świeżym pieczywem.

Hummus

Fasolka po bretońsku Pudliszki lub domowa to propozycja dla miłośników kuchni polskiej. Hummus z kolei podbił serca smakoszy kuchni świata – to gładka pasta z ciecierzycy, klasyka kuchni bliskowschodniej. Występuje w wielu odmianach, ale tradycyjna jest chyba najpopularniejsza. Można go przyrządzić na dwa sposoby – ciecierzycę moczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości, albo też użyć warzywa w puszce. Potrzebujesz jeszcze pasty sezamowej oraz dobrej jakości oliwy  – gotowy hummus posyp ziarnami sezamu lub czarnuszką. Podawaj z pieczywem, selerem naciowym lub chipsami warzywnymi.

Zupa z soczewicy

Soczewica jest o tyle wygodnym produktem, że nie wymaga moczenia. Można od razu ją ugotować i podawać z gulaszem warzywnym, a można też przyrządzić pyszną zupę. Najlepsza jest pomidorowa z soczewicą – do zaprawienia jej wystarczy koncentrat pomidorowy Pudliszki, Rolnik albo inny. Potrawa nabierze wtedy wyrazistego smaku. Można eksperymentować i ugotować ją na wiele sposobów.

Groch z kapustą

To faktycznie dość ciężkostawna potrawa, ale czasami warta grzechu. Groch jest bogaty w błonnik regulujący procesy trawienne, a kapusta oczyszcza organizm z toksyn. Wystarczy, że całość doprawisz kminkiem i nie będziesz smażyć warzyw na niezdrowych tłuszczach, a na pewno będzie to danie znacznie lżejsze.


1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*