Śmietana to produkt mleczny powszechnie stosowany w kuchni oraz do wyrobu masła. Produkcja śmietany polega na odwirowaniu i oddzieleniu tłuszczu z mleka. Otrzymany produkt poddawany jest pasteryzacji oraz homogenizacji. Gotowa śmietana zawiera co najmniej 9% tłuszczu, a do tego kazeiny oraz witaminy i jest niezwykle ceniona ze względu na swoje walory smakowe. Jakie wyróżniamy rodzaje śmietany?
Śmietany kwaśne
Śmietany możemy podzielić na śmietanki słodkie oraz śmietany kwaśne, które różnią się od siebie zawartością tłuszczu, jak i procesem produkcji. Śmietana kwaśna powstaje w wyniku ukwaszenia płynnej śmietanki za pośrednictwem kultur bakterii kwasu mlekowego lub na drodze naturalnej. Dostępna jest też śmietana termizowana, czyli poddana działaniu wysokiej temperatury i dzięki temu zachowująca na dłużej swój smak i aromat. Tymi metodami uzyskujemy następujące rodzaje śmietany:
- Śmietana 9 proc. – ta niskotłuszczowa odmiana kwaśnej śmietany sprawdzi się w sałatkach czy sosach, polecana zwłaszcza dla osób, które przestrzegają diety.
- Śmietana 12 proc. – to gęsta kwaśna śmietana, którą najczęściej dodaje się do sałatek i dań podawanych na zimno.
- Śmietana 18 proc. – ta odmiana kwaśnej śmietany doskonale nadaje się do ciepłych zup i sosów, które dzięki takiemu dodatkowi stają się gęstsze i zyskują bogatszy smak i aromat.
- Śmietana 22 proc. – ta tłusta śmietana doskonale wzbogaca konsystencję sosów.
Kwaśne śmietany – jak sama nazwa wskazuje – nadają potrawom lekko kwaśny posmak, zagęszczają je i wzbogacają konsystencję, smak i aromat. Należy jednak pamiętać, by nie gotować kwaśnej śmietany, ponieważ stanie się przez to bardziej ciężkostrawna. Dodając ją do gorących dań, warto ją najpierw rozmieszać z ciepłą zupą czy sosem, a dopiero później dolać do potrawy, by zapobiec jej zwarzeniu.
Śmietany słodkie
Oprócz śmietan kwaśnych, wyróżniamy również śmietanki słodkie. Czym się one charakteryzują? Na to pytanie odpowiada przedstawiciel Spółdzielni Mleczarskiej ROTR z Rypina: Śmietany słodkie możemy podzielić na dwie grupy. Pierwsza obejmuje śmietanki o niższej zawartości tłuszczu, od 9 do 12 proc., które wykorzystywane są w charakterze słodkiego dodatku mlecznego do napojów, zwłaszcza kawy, ale też rozmaitych koktajli. Druga grupa to słodkie śmietanki deserowe o wysokiej zawartości tłuszczu rzędu 30 – 36 proc. Te śmietanki znane są również jako kremówki, ponieważ doskonale się ubijają i pozwalają uzyskać gładką, kremową konsystencję piany. Ubita śmietanka stanowi doskonały dodatek do deserów, bywa też wykorzystywana jako składnik kremowych mas do ciast, np. tortów, stąd nazwa „śmietanka tortowa”. Przygotowując bitą śmietanę z kremówki należy unikać zbyt długiego ubijania, by nie doprowadzić do rozwarstwienia masy. Śmietany i słodkie śmietanki to niezastąpione dodatki w kuchni każdego amatora słodkich, jak i wytrawnych potraw.
Ciekawy artykuł na temat rodzajów śmietany.
Czyli w skrócie kwaśna śmietana ma od 9 do 22%