Mąka pszenna pełnoziarnista

Mąka jest artykułem, który króluje niemalże w każdej kuchni. Stanowi główny składnik wielu dań i produktów. Znajdziemy ją w pieczywie,makaronach, naleśnikach, plackach, pierogach i wszelkich wypiekach. Jest artykułem sypkim i drobnoziarnistym, który uzyskiwany jest z przemiału oczyszczonych zbóż pszenicy i żyta. Na rynku dostępne są różne rodzaje mąki, natomiast my skupimy się na jednym z nich – mące pszennej pełnoziarnistej.

Mąka pszenna pełnoziarnista – charakterystyka produktu

Nazwa mąki pszennej pełnoziarnistej wzięła się z procesu jej mielenia. Uzyskiwana jest z przemiału całych ziaren, których się nie oczyszcza, dlatego zawiera dużo otrąb. Mąka pszenna pełnoziarnista, jest źródłem błonnika, który wspomaga pracę jelit i funkcjonowanie układu trawiennego. Jest bogata w cenne składniki mineralne, tj. fosfor, żelazo, magnez i cynk oraz witaminy z grupy B. Mąka pełnoziarnista, jest też mniej kaloryczna niż zwykła biała, przez co idealnie wpisze się w każdą dietę jako jej zamiennik.

Mąka pełnoziarnista – zdrowszy zamiennik dla mąki białej

Mąka pełnoziarnista w przeciwieństwie do mąki zwykłej białej nie zawiera skrobi, która ma zdolność pęcznienia i negatywnie wpływa na proces trawienia. Posiada z kolei błonnik, który spowalnia przyswajanie cukrów i korzystnie wpływa na przemianę materii.

Składniki mineralne i witaminy, które wchodzą w jej skład, również mają znaczący wpływ na nasze zdrowie. Tak jak np.

Magnez –odpowiada za właściwe funkcjonowanie układu nerwowo-mięśniowego,

Żelazo – utrzymuje odpowiedni poziom hemoglobiny we krwi,

Cynk – wzmacnia odporność, włosy i paznokcie,

Fosfor –odpowiada za prawidłową prace serca i nerek

Z kolei witamina B1 wpływa na nasz układ nerwowy, a B2 odpowiada za prawidłowy metabolizm.

Mąka pełnoziarnista w codziennej diecie

Jeżeli w naszej kuchni nie użytkujemy mąki pełnoziarnistej, to warto to zmienić. Stosując ją, zafundujemy swojemu organizmowi, wiele wartości odżywczych w postaci cennych składników mineralnych, witamin i niezwykle ważnego błonnika, który powinien znaleźć się w diecie każdego. Produkty i dania z mąki pszennej pełnoziarnistej wpłynął korzystnie na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego i sprawią, że poczujemy się lżejsi.  Nasze ulubione dania makaronowe czy pieczywo, które większość z nas konsumuje codziennie mogą zyskać nowe oblicze, mając w swoim składzie tę wartościowszą mąkę. Zamieńmy dotychczasowe produkty w naszej kuchni, na te o lepszym składzie i poczujmy się lepiej.

Mąka pszenna pełnoziarnista, będzie doskonałym zamiennikiem mąki zwykłej białej.


1 Komentarz

  1. Mąka tak jak i wiele innych produktów pelnowiarnistych jest zdrowsze od przemielonego. Może właśnie warto jak autor artykułu zaleca zamianę białej na pelnowiarnistych.

Pozostaw odpowiedź aniaw00 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*