Jak wygląda polska kuchnia na Śląsku?

[REKLAMA]

Śląska kuchnia jest kuchnią różnorodną, ze względu na to, że Śląsk czerpał zawsze inspiracje z Polski, Austrii, Czech oraz Niemiec. Najbardziej znane śląskie potrawy to: rolada, modra kapusta, żur śląski, ciapkapusta, czy karminadle. Kuchnia śląska to kuchnia syta, obfita w duże ilości tłuszczu. To kuchnia z tradycją.

Dania kuchni śląskiej w Polsce

Dzięki charakterystycznemu smakowi dania kuchni śląskiej są znane w całej Polsce. Można się z nimi spotkać w restauracjach w całym kraju, na przykład zaglądając w menu na Naskrajnej.pl, gdzie podaje się wyłącznie wykwintne dania polskiej kuchni. Poza wymienionymi wyżej daniami można również skosztować innych dań, wywodzących się ze śląskiej tradycji. Na przykład, bardzo popularne są śląskie kluski tarte, po polsku nazywane ciemnymi. Idealnie komponują się z roladą lub schabowym. Poza tym, dla wielbicieli słodkości poleca się śląski kołocz, a więc ciasto z posypką. Dania kuchni śląskiej to najlepszy dowód na to, że dobre potrawy mogą wywodzić się z różnych tradycji kulinarnych. Ślązacy mają bogatą tradycję, co odzwierciedla się także w tym, co jedzą na co dzień bądź od święta. Nie można w końcu zapominać o tak typowej dla śląskiej kuchni przystawce jaką jest wodzionka, czyli zupa na wodzie lub rosole, z czosnkiem i chlebem. Śląskie menu ma wiele potraw, które zaskakują wielbicieli wyraźnych i sytych smaków.

Polskie akcenty w śląskiej kuchni

W śląskiej kuchni nie brakuje polskich akcentów, co sprawia, że dania te faktycznie są bardzo dobre. Bratkartofle, to nic innego jak pieczone ziemniaki. Rosół tak chętnie wypijany na Śląsku jest daniem polskim. Aczkolwiek, za typowo śląski obiad uważa się zestaw: rosół, rolada, czerwona (modra) kapusta, kluski. Ten zestaw wyraźnie wskazuje, jak kuchnie śląska i polska wzajemnie się przenikają. Przebywając w Na Skrajnej można skosztować dań polskich, z akcentem śląskim, co bez wątpienia wzbogaci nasze dotychczasowe doznania smakowe. Kuchnia śląska to kuchnia dla miłośników konkretnych smaków.

2 Komentarze

  1. A ja w ogóle nie znam tych dań. Czasem robię tylko kluski śląskie. W miastach na każdym kroku kebaby, pizza, hamburgery. Ciężko znaleźć dobry lokal z tradycyjnym polskim jedzeniem. Brawo Naskrajnej.pl

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*