Świeże wypieki są wyśmienite, więc wiele osób jest w stanie udać się do pobliskiej piekarni już z samego rana, aby móc cieszyć się smakiem chrupiącego pieczywa. Nie można też nie wspomnieć o pizzy wypiekanej w restauracji, dopiero co wyjętej z pieca opalanego drewnem. Jeśli ktoś chce rozkoszować się pysznymi potrawami bez konieczności wychodzenia z domu, w dowolnym momencie, to powinien pomyśleć nad inwestycją w piec chlebowy. Można w nim zrobić pieczywo, pizzę, ciasta i ciastka, dania warzywne, mięsne, rybne. Wystarczy wygospodarować trochę miejsca w ogrodzie na postawienie pieca, który stanie się jego unikalną atrakcją.
Czy warto zainwestować w tradycyjny piec do pizzy?
Piece opalane drewnem powracają do łask, można spotkać je coraz częściej w przydomowych ogrodach. Wynika to z ich licznych zalet. Samodzielnie przygotowane wypieki smakują najlepiej. Jeśli ktoś uwielbia ciepłe, aromatyczne pieczywo, pizzę, to powinien zainteresować się piecem chlebowym. Nie brakuje modeli, które można kupić już za mniej niż dwa tysiące złotych, co w przypadku niewielkiego ogrodu będzie w pełni wystarczające. Jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż używanie piekarnika gazowego czy elektrycznego. Piece do pizzy są dostępne w gotowych zestawach do samodzielnego montażu. Można też zbudować piec samodzielnie od podstaw. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane, trzeba tylko mieć odpowiednie materiały. W Internecie znajduje się wiele przydatnych poradników, w których jest dokładnie opisane, jak zbudować piec chlebowy krok po kroku. Ogromną zaletą takich tradycyjnych pieców opalanych drewnem jest to, że gwarantują równomierny wypiek ciasta. Znika problem z niedopieczonymi, wręcz surowymi miejscami. Nie ma znaczenia to, jaką grubość będzie mieć ciasto, w piecu chlebowym uda się każdy wypiek. Przy niewielkiej ilości paliwa można uzyskać wysokie temperatury, które skumulują się wewnątrz kopuły. Warto też wiedzieć, że ciepło gromadzi się na podłodze, przez co wypieka ciasto z każdej strony.
Dlaczego warto wybrać tradycyjne piece do pizzy?
Jeśli komuś marzy się szybkie i banalnie proste przygotowanie pizzy smakującej jak w drogiej restauracji włoskiej, to powinien zdecydować się na zakup pieca chlebowego opalanego drewnem. Można liczyć na skrócony czas oczekiwania na posiłek. Co więcej, będzie on bogaty w składniki odżywcze. Jest to ogromna oszczędność czasu i pieniędzy, bo nie trzeba ich marnować na stołowanie się w lokalach gastronomicznych. Nie trzeba martwić się o to, że coś się przypali lub będzie ociekać tłuszczem. Warto też mieć na uwadze to, że w piecu chlebowym można przygotować rozmaite potrawy. Doskonale nadaje się do wypieku chleba, wyrobów cukierniczych, bułek. Można w nim przygotować dania warzywne i mięsne. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby piec zastąpił grill. Można eksperymentować z różnymi rodzajami pizzy i wypiekami, rozwijać swój kucharski kunszt. W zależności od użytych składników, uzyska się zupełnie inne walory smakowe. W przypadku tradycyjnego pieca opalanego drewnem nie trzeba mieć wybitnych zdolności kulinarnych, aby wyczarować wyśmienite posiłki dla całej rodziny i bliskich podczas domówki. Wystarczy przygotować jedzenie i włożyć je do komory, a resztą zajmie się już piec.
Co przemawia za wstawaniem do ogrodu pieca chlebowego?
Pizza przygotowana samodzielnie smakuje najlepiej, można wybrać zdrowe składniki, swoje ulubione dodatki. Domowe wypieki zachowują świeżość przez dłuższy czas niż sklepowe. Nie trzeba odmawiać sobie pizzy w obawie o to, że jest to niezdrowy fast food. Wystarczy zrobić ją własnoręcznie, a będzie niezwykle zdrowa, pożywna, zachwycająca unikalnym smakiem i aromatem. Samodzielne przygotowywanie posiłków w piecu chlebowym sprawa wiele radości. Można czuć satysfakcję z własnych postępów. Ciasto nabiera aromatu dymnego, co ceni sobie każdy miłośnik pizzy. Domowe wypieki to również świetna okazja do spotkań, zaproszeni goście będą zachwyceni możliwością zjedzenia pysznych potraw wyciągniętych prosto z pieca. Można poczuć się jak w restauracji. Na korzyść pieca chlebowego przemawia szybki czas pieczenia, brak problemów z przywieraniem ciasta. Może być on wyposażony w szereg funkcjonalnych dodatków typu obrotowy grill ze stali.
Tradycyjny piec do pizzy cena uzależniona od wielu czynników
Piece do pizzy mają bardzo zróżnicowane ceny, wpływa na nie wiele czynników:
• Wielkość,
• Rodzaj użytych materiałów,
• Rodzaj konstrukcji,
• Jakość wykonania,
• Liczba komór,
• Wydajność,
• Dodatkowe funkcje,
Nowoczesne piece opalane drewnem składają się z murowanych ścian podtrzymujących, płyty izolacyjnej, zbrojonej podbudowy, paleniska, włókna ceramicznego, kopuły, wypełnienia izolacyjnego, ścian oporowych, komina odprowadzającego spaliny. Jeśli komuś wystarczy mniejszy piec chlebowy opalany drewnem, który umożliwia przygotowanie jednorazowo od trzech do czterech pizz, to nie będzie miał problemu z jego zakupem w cenie około czterech tysięcy złotych. W zestawie znajduje się piec w kilkunastu częściach, silikon wysokotemperaturowy, metalowe drzwi z termometrem i komin ze stali nierdzewnej z szybrem. Za duży piec do pizzy szamotowy trzeba zapłacić ponad sześć tysięcy złotych, zmieści się w nim nawet sześć pizz. Można kupić też tańsze piece do pizzy, do małego ogrodu sprawdzą się niewielkie modele, której mają komorę mieszczącą dwie pizze. Czasem trzeba zadowolić się tylko jedną na raz, ale szybki czas pieczenia sprawia, że nie powinno być to większym problemem. Przygotowanie następnej pizzy nie zajmuje zbyt wiele czasu. Cena takiego pieca wynosi nieco ponad dwa tysiące złotych.
Artykuł powstał we współpracy ze stroną kominkideluxe.pl, oferującą piece do pizzy i chleba.
Dodaj komentarz