Dieta bezglutenowa pod lupą – dla kogo i co daje?

[REKLAMA]

Dieta bezglutenowa to jeden z najgorętszych tematów w świecie dietetyki i prawidłowego żywienia. Jadłospis, który, jak sama nazwa wskazuje, polega na wykluczeniu produktów zawierających gluten (mieszaniny białek roślinnych), jest coraz chętniej stosowany jako wsparcie w leczeniu wielu chorób i dolegliwości. Dziś bierzemy go pod lupę. Co daje dieta bezglutenowa, dla kogo jest przeznaczona i z jakich pokarmów należy zrezygnować? Na te i inne pytania odpowiadamy w przygotowanym artykule!

Dieta bezglutenowa – dla kogo?

Dieta bezglutenowa nie jest dla każdego. Dla kogo w takim razie jest przeznaczona? Przede wszystkim dla osób z celiakią (autoimmunologiczną chorobą trzewną) lub zmagających się z nietolerancją glutenu. Spożywanie szkodliwych białek w takich sytuacjach powoduje problemy ze wchłanianiem składników odżywczych w jelicie cienkim, które są spowodowane zanikiem kosmków jelitowych. Chorym towarzyszą takie dolegliwości jak zaparcia i biegunki, bóle brzucha, uczucie przelewania w jelitach, wzdęcia, a nawet jadłowstręt. Dieta bez glutenu zalecana jest także osobom, cierpiącym na niedoczynność tarczycy i Hashimoto.

Jakie produkty eliminuje się na diecie bezglutenowej?

Dieta bezglutenowa ma charakter eliminacyjny. Oznacza to, że konieczne jest zrezygnowanie z pewnej grupy produktów, a dokładniej tych, które zawierają gluten. Są to: pszenica, żyto, orkisz, jęczmień i pszenżyto. Kwestią sporną pozostaje nadal owies, jednak w polskich warunkach zaleca się jego wykluczenie. Na diecie bezglutenowej nie spożywa się tradycyjnego pieczywa i makaronów, jednak nie tylko! Mieszanina białek roślinnych jest również częstym składnikiem sosów, dressingów, gotowych produktów, zup, słodyczy, a nawet przypraw.

Na szczęście na rynku znajdziesz także mnóstwo produktów, które nie zawierają glutenu, w tym między innymi ryż, makaron kukurydziany, ryżowy lub gryczany, quinoa, amarantus, nieprzetworzone mięso, sorgo czy maniok. Wolne od szkodliwych białek są również warzywa i owoce oraz wiele produktów nabiałowych.

Co daje dieta bezglutenowa?

Odpowiednio zbilansowana dieta bezglutenowa pozwala przede wszystkim na złagodzenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jednak nie tylko. Eliminacja glutenu umożliwia również zmniejszenie stanu zapalnego w jelitach i stopniową odbudowę kosmków jelitowych, co w efekcie prowadzi do poprawy wchłaniania składników odżywczych.

Dieta bezglutenowa bez wysiłku, czyli smaczny catering dietetyczny

Wiesz już, co daje dieta bezglutenowa i dla kogo jest przeznaczona. Należysz do osób, które powinny wprowadzić odpowiedni plan żywieniowy? Początki z pewnością mogą być trudne. Na szczęście na rynku znajdziesz wiele firm cateringowych, które mają w swojej ofercie tzw. pudełka dedykowane osobom, które zrezygnowały z glutenu. W smaczny i szybki sposób dostarczysz swojemu ciału niezbędnych składników odżywczych, ciesząc się poprawą funkcjonowania układu pokarmowego. Sprawdzony catering dostarczający dietę bezglutenową znajdziesz tutaj. Smacznego!

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*