Stal nierdzewna dla gastronomii: właściwości higieniczne

Polskie meble ze stali nierdzewnej a higiena w gastronomii

Siłą rzeczy normy higieniczne narzucają przedsiębiorcom pewne kompromisy. Bez nich trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie współczesnej gastronomii. A jak się do tego mają meble ze stali nierdzewnej? Sprawdźmy!

Właściwości stali nierdzewnej w kuchni

Stoły drewniane i kamienne nie są zbyt higieniczne ze względu na liczne pory. Pozwalają one bakteriom i grzybom na przenikanie w głąb materiału, gdzie się mogą gromadzić… i dalej rozwijać. Natomiast meble ze stali nierdzewnej mają nieporowatą powierzchnię. Nawet drobne porysowania nie skutkują gromadzeniem się mikroorganizmów. To zasadniczo zmniejsza ryzyko skażenia żywności.

Istotne w kontekście higieny jest również to, że meble z metalu nie korodują, o ile w ich produkcji zastosowano najwyższej jakości stal. Renomowani polscy producenci (na przykład Polgast) dbają o to, ponieważ od tego zależy ich konkurencyjność na europejskim rynku. Tak więc autentyczna stal nierdzewna zapobiega tworzeniu się zakamarków, które sprzyjałyby drobnoustrojom.

Pamiętajmy również o tym, że meble ze stali nierdzewnej wytrzymują wysokie temperatury. To oznacza, że są łatwe w dezynfekcji bez ryzyka uszkodzenia powierzchni. Ponadto nie wykazują podatności na reakcje chemiczne. Z tego względu można je czyścić specjalistycznymi środkami, które nie są wskazane w przypadku innych materiałów. W związku z tym trudno o bardziej higieniczne meble.

Meble ze stali nierdzewnej a długowieczność

Na kwestie związane z higieną wpływają również remonty. Prawdą jest, że częste wymiany sprzętu oznaczają wzmocnioną cyrkulację grzybów i patogenów w kuchni. Przyczyniają się też do osadzania pyłów oraz mikroskopijnych cząsteczek plastiku. Dlatego w gastronomii opłaca się kupić wyposażenie raz, a dobrze.

Producent mebli ze stali nierdzewnej z Polski dostarczy trwały sprzęt, który wytrzyma intensywne użytkowanie przez całe dekady. Na pewno pomoże w tym konserwacja stali antykorozyjnej, która jest łatwa. Ta cecha jest szczególnie korzystna w ruchliwym środowisku restauracji. Dzięki temu uszkodzenia mechaniczne są rzadkością, a estetyka profesjonalnej kuchni zostaje zachowana bez uszczerbku na standardach higienicznych.

Podsumowując, czystość w gastronomii i meble ze stali nierdzewnej stanowią pewne połączenie. Spełnia nawet najbardziej rygorystyczne normy higieniczne w UE. A do tego wyróżnia się trwałością, która sprawdza się w wymagających warunkach pracy. Przy praktycznych właściwościach elegancki wygląd stali to tylko wisienka na torcie.

Źródło zdjęcia: pexels.com Licencja: https://www.pexels.com/photo-license/

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*