Ciasta wegańskie. Odkryj bezę, sernik, tartę i tiramisu w wersji wegańskiej!

Przepisy wegańskie cieszą się rosnącą popularnością. Wśród osób z naszego otoczenia nieustannie przybywa wegan, a restauracyjne menu i cukiernicze półki zapełniają się wegańskimi daniami i wypiekami! Poznaj pomysły na przepyszne i zdrowe ciasta wegańskie!

Weganizm to nie tylko roślinna dieta, ale także styl życia polegający na trosce o środowisko naturalne i dobrostan zwierząt hodowlanych. Choć na wypieki często składają się takie składniki jak masło, jajka, mleko czy twaróg, powstało już wiele pomysłów na wegańskie ciasta i desery, które w niczym nie ustępują tradycyjnym wypiekom. Poznaj sprawdzone przepisy i zaskocz swoich najbliższych nietuzinkowymi wypiekami!

Przepisy wegańskie. Czym zastąpić popularne składniki?

Przepisy wegańskie zawierają często zdrowe i wartościowe pod względem wartości odżywczych składniki. Mają też dzięki temu wyjątkowy smak.

Dla przykładu, jajka można zastąpić musem jabłkowym, bananem lub zmielonym siemieniem lnianym, a masło – olejem kokosowym albo wegańską margaryną. Nietrudno też zastąpić krowie mleko mlekiem ryżowym, migdałowym, kokosowym, owsianym lub jaglanym. W wypiekach czekoladowych króluje gorzka czekolada!

Pomysły na wegańskie ciasta

Placek z jabłkami i sosem cynamonowym, tort czekoladowy, muffinki, tarta, omlet, keks, piernik, a także tofurnik piernikowy czy wegańska wersja tiramisu – wszystkie te ciasta przygotujemy ze składników roślinnych!

Wegańskie tiramisu, nazywane tofumisu, to przepyszny krem będący idealnym połączeniem tofu i zblendowanych orzechów nerkowca. Na ciasto składają się także takie składniki jak syrop klonowy, napój sojowy, olej kokosowy, ciemne kakao i laska wanilii. Całość dopełniają wegańskie biszkopty nasączane espresso i amaretto. Ciasto świetnie nadaje się na specjalną uroczystość. Z pewnością zachwyci najbardziej wymagającego kawosza!

Miłośnicy czekolady z pewnością nie przejdą obojętnie obok wegańskiej tarty czekoladowej posypanej pokruszonymi orzechami laskowymi. Tarta ma czekoladowe nadzienie przygotowane na bazie kakao i jest świetnym dowodem na to, że ciasto może być smaczne i zdrowe jednocześnie.

Spód tarty robi się niezwykle szybko i prosto. Jego głównymi składnikami są suszone daktyle, ciemne kakao i olej kokosowy. Z kolei do kremu czekoladowego potrzebujemy m.in. napoju migdałowego, kokosowego, ciemnego kakao, kardamonu, suszonych daktyli i orzechów laskowych.

Wśród przepisów na ciasta wegańskie znajdziemy też pomysły na wegańskie serniki nazywane ze względu na swój główny składnik tofurnikami. Są to ciasta, w których ser został zastąpiony tofu. Tym sposobem można przygotować tofurnik z bananem.

Innym pomysłem na sernik jest sernik z nerkowców. Można go przygotować zarówno w wersji letniej – np. z owocami sezonowymi, jak i świątecznej – np. z aromatycznym cynamonem.

Jeśli ktoś sądzi, że weganie muszą odmawiać sobie bezy – jest w wielkim błędzie. Przepyszne wegańskie torty bezowe można przygotować z aquafaby, czyli wody po ciecierzycy lub innych roślinach strączkowych. To idealny zamiennik jajek, który ubija się podobnie jak białka. Co istotne, po ubiciu aquafaba staje się bezsmakowa.

To jednak nie wszystko. W wersji wegańskiej przygotujemy także takie desery jak panna cotta czy pudding! Przepisy na wszystkie te pomysły i wiele innych znajdziesz na stronie  https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie.

1 Komentarz

Skomentuj Gosia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*