Masło czekoladowe ze sklepowych półek zazwyczaj nie jest zbyt dobrej jakości. Zawiera bardzo duże ilości cukru i różnego rodzaju dodatków chemicznych. Bezpieczniej jest przygotować je samemu. Na szczęście korzystając z odpowiedniego przepisu, nie powinniśmy mieć z tym żadnego problemu.
Co będzie potrzebne?
Aby przygotować masło orzechowe musimy przygotować tabliczkę czekolady, niecałą szklankę orzechów laskowych, szklankę mleka skondensowanego, odrobinę oleju oraz soli. Jak widać niezbędnych składników jest niewiele. Pamiętajmy, by wykorzystać gorzką czekoladę (krem i tak będzie słodki) oraz by koniecznie wyłuskać orzechy. Oczywiście z tych ostatnich możemy całkowicie zrezygnować. Masło wyjdzie idealne z samej czekolady. Nie ma także żadnych przeciwwskazań, aby urozmaicać przepis według własnych pomysłów, na przykład dodając do niego garść zdrowych migdałów.
Przygotowanie
W przypadku, gdy decydujemy się na dodanie do kremu orzechów powinniśmy je podsmażyć lub podpiec w temperaturze 180 stopni. Następnie należy przenieść je na ściereczkę i po ostygnięciu zacząć je pocierać. Dzięki temu szybko pozbędziemy się skórki. Kolejny krok to zblendowanie orzechów na gładką masę. Mleko skondensowane podgrzewamy razem z czekoladą, aż do całkowitego połączenia składników. Później łączymy je z masą orzechową. Ostatnim krokiem jest dodanie odrobiny oleju i soli. Po dokładnym wymieszaniu, całe masło czekoladowe przekładamy do słoika. Krem najlepiej przechowywać w lodówce, wtedy najdłużej zachowa świeżość.
Jedz na zdrowie!
Domowe masło czekoladowe jest bezpieczniejsze dla naszego zdrowia. Na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl znajdziemy kilka porad, które pozwolą nam na przygotowanie smacznego i zdrowego masła czekoladowego. Po pierwsze, powinniśmy wybrać wysokiej jakości czekoladę z dużą zawartością kakao. Zwróćmy uwagę także na to jakiego oleju dodajemy do kremu, a jeśli koniecznie chcemy wykorzystać cukier, zamieńmy go na miód lub syrop klonowy.
Jak widać, proste przepisy czasami są najlepsze. Przygotowanie domowego kremu czekoladowego nie zajmie nam zbyt wiele czasu, a z pewnością zrobimy wrażenie na wszystkich domownikach.
Nie wpadłam nigdy na pomysł, żeby masło czekoladowe zrobić samodzielnie! Muszę spróbować, bo to na pewno zdrowsza wersja!