Jak zrobić naleśniki, których smaku nie zapomnisz?

Okrągłe placki smażone na patelni, czyli naleśniki, to jedno z podstawowych dań o niezwykle uniwersalnym charakterze. Przygotowywane jako szybki obiad, pożywne śniadanie, a nawet deser, smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wszystko za sprawą możliwości wypełnienia ich dowolnym farszem – słodkim lub wytrawnym. Nawet najbardziej wybredne osoby znajdą taki, który w pełni sprosta ich gustom. By tak się stało, konieczny jest jednak sprawdzony przepis na naleśnikowe ciasto. Zobacz, jak zrobić naleśniki, które na długo pozostaną w pamięci twojej i twoich bliskich!

Właściwe proporcje

Sekret tego, jak zrobić naleśniki idealne tkwi przede wszystkim w proporcjach składników na ciasto. Przygotowywanie go zacznij od roztrzepania jednego jajka ze szklanką chłodnego mleka. W osobnej misce przesiej mąkę i dodaj ją do płynnej masy. Całość wymieszaj dokładnie, pozbywając się ewentualnych grudek.

Odpowiednia konsystencja

Gotowe ciasto odstaw na około 30 minut, by nieco zgęstniało. Ciasto naleśnikowe powinno swoją konsystencją przypominać rzadką śmietanę. Najlepiej wyrabiaj je mikserem. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę zimnej wody; gdy zbyt rzadkie – dosyp nieco mąki. Dobra konsystencja sprawi, że naleśniki będzie ci się łatwiej i przyjemniej smażyć, a później – delektować się ich pysznym smakiem.

Umiejętne smażenie

Płynne ciasto rozprowadź równomiernie na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Najlepiej sprawdzi się patelnia teflonowa o nieprzywierającej powierzchni, która dłużej utrzymuje ciepło. Kolejne placki smaż już bez tłuszczu, na sucho, wylewając chochelkę ciasta i rozprowadzając je na całej powierzchni naczynia. Naleśniki smaż krótko aż lekko się zarumienią. Pamiętaj, by patelnia była odpowiednio rozgrzana – zbyt niska temperatura sprawi, że naleśniki będą smażyć się nierówno i zaczną się przypalać.

Pamiętając o kilku powyższych radach, usmażysz naleśniki idealne – nie za cienkie, nie za grube, elastyczne, ale niezbyt tłuste, złociste, ale nigdy twarde. Po prostu udane i to od pierwszego do ostatniego placka!

Naleśniki – jak zrobić nadzienie?

Wiesz już jak zrobić naleśniki, ale co z ich wypełnieniem? Poniżej kilka inspiracji na wyjątkowo smaczne nadzienia do okrągłych placków.

Naleśniki z twarożkiem i jagodami

Nadzienie:

150 g twarogu
100 g jagód
10 g cukru waniliowego

Twaróg utrzyj z cukrem, a następnie całość wymieszaj z umytymi jagodami. Naleśniki wypełnij farszem i zwijaj w rulonik.

Naleśniki ze szpinakiem

Nadzienie:

400 g szpinaku
100 g sera feta
2 jajka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz

Szpinak podsmaż na patelni z czosnkiem. Dosól i dopieprz do smaku. Dodaj surowe jajka i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Farsz duś kolejne 5 minut. Usmażone naleśniki wypełnij nadzieniem, a następnie zawiń je w kopertę.

Naleśniki z kremem czekoladowym

Nadzienie:

200 g czekolady deserowej
200 ml śmietanki 36 %

W rondelku zagotuj śmietankę, odstaw ją z ognia i dodaj połamaną na kosteczki czekoladę. Roztapiaj ją około 5 minut, a po tym czasie wymieszaj łyżką na gładki krem. Przygotowanym kremem smaruj naleśniki. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem, udekorować świeżymi malinami lub zwieńczyć kleksem z bitej śmietany.

Polecamy również: pyszna domowa polewa czekoladowa do naleśników.

3 Komentarze

Skomentuj Anulka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*