Zalety kawy rzemieślniczej

[REKLAMA]

Nie jest tajemnicą, że kawa to napar wręcz ulubiony przez Polaków. Jednak kawa kawie nie jest równa. Większość stawia na kawy rozpuszczalne lub zwykłe. Jednak każdy, kto miał możliwość spróbować naparu z samodzielnie zmielonych ziaren, nie ukrywa, że kawa rzemieślnicza jest znacznie smaczniejsza. W tym artykule sprawdzamy, jakie zalety ma kawa rzemieślnicza.

Kawa ziarnista a zdrowie

Jak zauważyliśmy już we wstępie, kawa ziarnista ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Oczywiście nie można pomijać, że jest to bardzo pyszny i aromatyczny napar, ale nie sposób nie odnieść się do jej działania prozdrowotnego. Mowa tutaj o następujących korzyściach, tj.:

  • bogactwo niezbędnych składników (m.in. flawonole, kwasy fenolowe, katechiny, kwas chinowy, kwas chlorogenowy, kofeina);
  • przyspieszenie metabolizmu, co pozwala szybciej gubić zbędne kilogramy;
  • obniżenie poziomu cukru we krwi i poprawienie krążenia;
  • mniejsze ryzyko zapadalności na cukrzycę typu 2, nowotwory, chorobę Parkinsona i Alzheimera;
  • skuteczna w leczeniu astmy i alergii;
  • korzystny wpływ na uzębienie;
  • mniejsze ryzyko występowania depresji i huśtawek nastroju;
  • poprawa cery i kondycji włosów.

Jak wybrać kawę ziarnistą?

Jako że kawa rzemieślnicza cieszy się coraz większą popularnością, w polskich sklepach można znaleźć bardzo wiele tego rodzaju produktów. Oczywiście warto wybrać kawę naprawdę dobrej jakości. Należy pamiętać, że wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje kawy ziarnistej. Między innymi są to kawy Arabica i Rabusta.

Tak więc Arabica to kawa z najwyższej półki. Wystarczy zauważyć, że stanowi nawet 3/4 wszystkich ziaren kawy na świecie. Ten rodzaj kawy ma łagodny i przyjemny smak. Ostrzejszą kawą jest Robusta. To kawa bardziej zbożowa o orzechowym posmaku, która naprawdę jest bardzo pobudzająca. Oczywiście warto wypróbować bardzo wiele różnych kaw, aby znaleźć ten napar, który będzie nam najbardziej odpowiadać.

Jedni smakosze celują w słodkawe kawy, inni natomiast wolą bardziej ostre napary, do których dolewają mleko. Możemy podpowiedzieć, że kawy o słodkawym posmaku pochodzą przede wszystkim z Kenii, Kolumbii czy Gwatemali. Wszyscy ci, którzy cenią sobie bardziej ostre kawy, powinni celować w ziarna z Brazylii.

Kawa ziarnista czy mielona?

Sam fakt, że kawa ziarnista jest lepszym wyborem, nie podlega wątpliwości. Za kawami z dyskontów przemawiają niemal wyłącznie ceny. Jeżeli nawet komuś smakuje taka kawa, najprawdopodobniej jest tak tylko dlatego, że taka osoba nie miała możliwości spróbować prawdziwej kawy rzemieślniczej przygotowanej w młynku. Nie ulega wątpliwości, że jest ona znacznie smaczniejsza. Szczególnie że wybór jest naprawdę bardzo szeroki, a więc każdy znajdzie coś w sam raz dla siebie.

Co więcej, kawa rzemieślnicza jest również znacznie zdrowsza, a pamiętajmy, że jesteśmy tym, co jemy i pijemy. Dlatego smakosze kawy w pierwszej kolejności powinni postawić na prawdziwą kawę ziarnistą. Oczywiście konieczny będzie także właściwy młynek do kawy. Mając taki zestaw, trudno nie wypić każdego dnia kilka filiżanek smacznej kawy.

1 Komentarz

Skomentuj Paweł Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*