Jak wybrać dobrą wędlinę?

Wędliny bardzo często królują na naszych stołach. Mimo, że coraz więcej osób decyduje się na przejście na wegetarianizm to wciąż spore grono chwali sobie i bardzo lubi smak wędlin oraz kiełbas. Jak wybrać dobrą wędlinę, na co zwrócić uwagę przy zakupie oraz o co zapytać sprzedawcę? Sprawdzamy w dzisiejszym wpisie.

Wybór wędlin jest bardzo szeroki, a każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Mimo, że wielokrotnie nie zdajemy sobie sprawy z tego co kupujemy, to często nasz wybór uzależniamy od wyglądu, nazwy produktu oraz ceny. Sklepy sugerują, że im droższa wędlina, tym bardziej zdrowsza. Jednak nie zawsze tak jest, a zdarza się, że nazwa nie wskazuje na to, co właściwie jemy. W czasach, kiedy masowa produkcja stawia na ilość, a nie na jakość, warto zastanowić się czy domowy wyrób wędlin nie będzie lepszym i zdrowszym wyborem.

Czym są wędliny i jakie są ich rodzaje?

Popularnie nazywane wędliny to nic innego jak produkty, które powstają w wyniku obróbki różnych rodzajów mięs. Wśród najpopularniejszych można wymienić:

– wędzonki – to przetwory mięsne, wykonywane z jednego kawałka mięsa peklowanego. Zalicza się do nich, np. boczek, szynka, polędwica czy baleron.

– podroby – to wędliny, które produkuje się z peklowanych lub solonych podrobów, mięsa lub tłuszczu w osłonkach naturalnych, sztucznych lub foremkach. Podroby poddawane są pieczeniu, parzeniu lub wędzeniu.

– kiełbasy – to przetwory mięsne w osłonce sztucznej lub naturalnej, które zostały wyprodukowane z zapeklowanego, rozdrobnionego mięsa z dodatkiem podrobów oraz tłuszczu. Kiełbasy poddawane są pieczeniu, wędzeniu, parzeniu, można także wykupić surowe wyroby.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze wędliny?

Decydując się na zakup wędliny w sklepie bądź markecie, warto wiedzieć na co zwrócić uwagę przy wyborze właściwego produktu. Powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na:

Wygląd wędliny

Na pierwszy rzut oka możemy zorientować się, która wędlina jest godna naszego wyboru. Przede wszystkim zwróćmy uwagę czy wędlina nie ma jednolitego koloru. Jeśli będzie miała, to może świadczyć o dużym nastrzyknięciu wodą lub zabarwieniu jej barwnikiem, którego nie powinno się używać. Nienaturalne zabarwienia mogą również świadczyć o wyrobie szynkopodobnym lub o nieświeżym produkcie. Niewielkie skupiska tłuszczu lub wyraźnie widoczne włókna to dowód na to, że mamy do czynienia z lepszej jakości wędliną.

Skład wędliny

Jeśli mamy możliwość sprawdzenia co znajduje się w składzie wędliny, to w tym przypadku powinniśmy wyznawać jedną zasadę – im mniej, tym lepiej. Najprostsza wędlina powinna w swoim składzie zawierać: mięso (wieprzowe, wołowe, drobiowe lub mieszankę tych mięs) – im więcej mięsa na 100 g, tym lepiej. Kolejnym składnikiem będzie solanka, której maksymalnie powinno być 10%. Często w wędlinach możemy spotkać także fosforany – to dzięki nim mięso może wchłonąć do 25% solanki. Czytają skład na etykiecie wędliny zdecydowanie odrzućmy te produkty, które zawierają: błonnik, skrobie roślinną, białko sojowe, gumy roślinne, karageny. Biało zwierzęce, które także często jest używane przy produkcji wędlin, powinno być go minimum 16%. Jeśli jest mniej – mamy do czynienia z wyrobem szynkopodobnym.

Cena

Cena jest bardzo uzależniona od tego, z jakiej jakości produktem mamy do czynienia. Jeśli będziemy wybierać najtańsze produkty, to niestety musimy mieć świadomość tego, że nie będą to najlepsze jakościowo wędliny. Proporcja ilości mięsa do ilości wypełniaczy (karagen, białko sojowe) i konserwantów nie jest odpowiednia. Polecamy wybierać takie wędliny, które kosztują minimum 30 zł za kilogram. Warto przeliczyć to w następujący sposób: jeśli wieprzowina kosztuje średnio 20 zł za kilogram, to kupując szynkę wieprzową, która kosztuje mniej niż 20 zł za kilogram, mamy gwarancję, że jest ona wypełniona chemią.

Pamiętając o tych zasadach możemy szukać dobrej wędliny w sklepie. Jednak nadal, nie mając 100% pewności co kupujemy, warto pomyśleć o domowym wyrobie wędliny, którą przygotujemy w łatwy sposób. Jej smak i aromat na pewno będzie o niebo lepszy niż zakupionego produktu, a przy okazji będziemy mieli pewności z czego wykonana jest wędlina i co zostało użyte do jej produkcji.

3 Komentarze

  1. Z wędlin to kupuję w sumie tylko kiełbasę białą karczewską z firmy Kiszeczka. Nie ma wielu dodatków, jest naturalna, smaczna, no i z małej firmy, wiec nie produkowana na masową skalę.

  2. Bardzo ważna jest świeżość produktu, który kupujemy. Wędliny wędzone, trzymane w lodówce, stają się suche i twarde, a źle zapakowane pleśnieją. Jeśli chcesz temu zapobiec najlepiej zawinąć je w pergamin i trzymać na środkowej półce. Można również schować je w plastikowe pojemniki, z membraną lub przewietrzeniem, by był do nich dostęp powietrza. Pamiętaj, że schowanie wędliny do worka foliowego lub foli aluminiowej spowoduje, że może zacząć rozwijać się pleśń.

Skomentuj Martika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*