Jak wykorzystać jogurt grecki?

[REKLAMA]

Nie ulega wątpliwości, że jogurt prebiotyczny typu greckiego to ogromne źródło wapnia oraz witaminy B2 i B12. Jednocześnie zawiera on w sobie niewiele tłuszczu, dlatego jego stosowanie w kuchni jest wskazane. Zwłaszcza że jest to nie tylko jogurt naturalny do picia. Dodawać można go również do wielu sałatek, ale też deserów. Oto kilka przykładów na to, jak wykorzystać jogurt grecki w kuchni.

Dipy i sosy

Z uwagi na to, co zawiera w sobie jogurt grecki, właściwości wynikające z jego składu pozwalają na dodawanie go do sosów i dipów. Pewnie każda gospodyni, która przygotowuje posiłki w domu, zna jakiś przepis na sos z wykorzystaniem jogurtu greckiego. Oczywiście o wiele prościej jest kupić gotowy dip w sklepie, ale lepiej wykonać go osobiście. Zwłaszcza że nie ma w tym nic trudnego, a dodając pomidory, fasolę, kukurydzę czy paprykę stworzyć można sos, który zawładnie podniebieniem i będzie doskonałym dodatkiem do potraw na bazie mięs. Jeżeli ma to być dip do surowych warzyw, jogurt grecki pomieszać można z koperkiem, pieprzem i solą. Jogurt prebiotyczny grecki sprawdzi się też do przyrządzenia przysmaku kuchni greckiej, jakim niewątpliwie jest tzatziki. Wówczas wystarczy go zmieszać z czosnkiem, startymi surowymi ogórkami i oliwą z oliwek.

Marynata do mięs

Jogurt grecki sprawdzi się również jako marynata do mięs. Dzięki temu mięso będzie kruche, a jednocześnie soczyste. W pierwszej kolejności taką marynatę należy stosować do chudego mięsa, np. kurczaka czy indyka. Mięso marynowane jest w marynacie, którą tworzą szklanka jogurtu greckiego, dwa ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, sól i pieprz, a dodatkowo ulubione przyprawy, np. curry. Tak zamarynowane mięso, zwłaszcza przyrządzane na grillu, nie może nie smakować.

Smoothie

Co zawiera w sobie jogurt grecki? Białko, przede wszystkim białko. Chcąc dostarczyć do organizmu jego niezbędną porcję, przygotować można smoothie. Wystarczy zblendować szklankę takiego jogurtu z ulubionymi owocami – świeżymi lub mrożonymi. Sam wybór owoców to już kwestia indywidualna. W trosce o ochronę przed wirusami najlepiej stawiać na te bogate w witaminę C maliny, truskawki czy wiśnie.

Pasta z awokado

Kolejną możliwością na wykorzystanie jogurtu greckiego jest pasta z awokado, znakomita do smarowania pełnoziarnistego pieczywa. Dlaczego właśnie awokado? Jest ono bowiem bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Do przygotowania takiej wegetariańskiej pasty wystarczy 1/4 szklanki jogurtu greckiego bez tłuszczu i połowa rozgniecionego awokado. Po doprawieniu czosnkiem, solą, pieprzem, papryczką chili i sokiem z cytryny można zacząć przyrządzać kanapki.

Polewa do deserów

Ostatnią z propozycji jest polewa do deserów. Gotowe polewy pełne są cukru, co na pewno nie jest korzystne z punktu widzenia zdrowia. Zamiast gotowych polew warto przyrządzić je z dodatkiem jogurtu greckiego. Wystarczy w tym celu wymieszać go z rozpuszczoną czekoladą. Tak przygotowana polewa to nie tyle puste kalorie, ile uzupełnienie niedoborów magnezu i białka.

Widać w związku z tym wyraźnie, że jogurt typu greckiego ma szerokie zastosowanie. Niewątpliwie dużym plusem jest też to, ile kosztuje jogurt grecki. Cena takiego produktu to iluzoryczny wydatek i każdego stać na codzienny kubeczek jogurtu, prawda?

Liczy się natomiast także sama jakość takiego produktu. Jako że rynek bogaty jest dziś w lichej jakości artykuły spożywcze, trzeba się dwa razy zastanowić nad tym, który jogurt grecki trafi do koszyka. We wszystkich powyższych przepisach korzystaliśmy z jogurtu od marki Bieluch. Oczywiście był to wybór dobrze przemyślany. Przede wszystkim jesteśmy przywiązani do tradycji i ufamy rodzimym markom, które od blisko milenium dostarczają Polakom smaczny i zdrowy nabiał. W przypadku jogurtu ważny był też jego skład.

Otóż jogurt Bieluch to jedyny w Polsce jogurt naturalny, prebiotyczny z inuliną, która stymuluje wzrost korzystnej mikroflory jelit i poprawia odporność organizmu. Bogaty jest on również w wapń oraz witaminy B2 i B12.

5 Komentarze

  1. Dla mnie niezastąpiony w kuchni. Nie wiedziałam że można zrobić z niego polewę do deserów, ale na pewno spróbuję. Zachęca mnie bardzo prostota i szybkość jej wykonania.

Skomentuj Karola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*