Wśród akcesoriów, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni, wymienić należy patelnie. Obok garnków są one jednymi z najczęściej wykorzystywanych naczyń do przyrządzania wszelakich potraw. Patelnia – jak wybrać odpowiednią? Na co zwrócić uwagę?
Wybór patelni – na co zwrócić uwagę?
Patelnie różnią się między sobą nie tylko materiałem, z którego zostały wykonane, ale także parametrami. Podczas wyboru tego naczynia należy zwrócić uwagę na:
średnicę – standardowe modele mają ok. 20 – 28 centymetrów średnicy, na rynku dostępne są zarówno mniejsze, jak i większe modele, średnica powinna być dobrana m.in. z uwzględnieniem wielkości palnika kuchenki (na niewielkim palniku trudno będzie równomiernie nagrzać dużą patelnię),
- grubość dna – im grubsze dno patelni, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że przygotowane potrawy będą przywierały,
- głębokość – w przypadku poszukiwań uniwersalnego modelu należy zwrócić uwagę na to, aby patelnia nie była zbyt płytka, najlepiej wyposażyć się w dwa egzemplarze – płytki (np. do naleśników) oraz głęboki (np. do potraw o większej objętości),
- jakość wykonania – patelnie powinny być solidnie wykonane, tylko wtedy będziemy mieli pewność, że posłużą nam przez długi czas,
- opcje dodatkowe – niekiedy patelnia oferuje dodatkowe funkcje, np. odpinaną rączkę, co ułatwia jej przechowywanie.
Idealna patelnia – z jakiego materiału powinna być wykonana?
Patelnie mogą być wykonane z różnych materiałów. Co jakiś czas na rynku pojawiają się nowe modele. Wykonanie z różnych materiałów sprawia, że patelnie odznaczają się nieco innymi właściwościami, a także cenami.
Z jakiego materiału mogą być wykonane patelnie:
- stal – patelnia ze stali wyróżnia się wysoką trwałością i wytrzymałością, materiał ten dobrze rozprowadza ciepło, zaletą patelni jest to, że można ją myć w zmywarce, a do smażenia używać wszelkiego rodzaju przyborów bez obaw o zarysowanie,
- aluminium – modele z tego materiału są lekkie, najczęściej pokryte powłoką nieprzywierającą, szybko się nagrzewają,
- żeliwo – patelnie żeliwne długo utrzymują ciepło, niektóre z nich można nawet wykorzystywać do przygotowania dań w piekarniku (informacja o tym powinna być zawarta na etykiecie producenta),
- miedź – rzadko spotykana w prywatnych kuchniach, częściej w lokalach gastronomicznych, miedź szybko się nagrzewa, dobrze rozprowadzając ciepło,
- emaliowana – najtańszy model patelni, mało odporna na zarysowania.
Patelnie mogą być również pokryte powłokami wewnętrznymi, które mają różne właściwości. Może to być powłoka teflonowa, ceramiczna, tytanowa lub mineralna.
Nie wiedzialam, ze wybierajac patelnie trzeba siw kierowac jakimis wytycznymi. Bede pamietac na przyszlosc.
Obecnie jest tak dużo różnych patelni, że trudno wybrać. Kiedyś najlepsza patelnia to była od Cygana, kupiona na rynku.