Gdy czujemy pierwszy zapach pieczonej na ogniu kiełbaski, wiemy już na pewno – wiosna nadeszła! Grillują wszyscy: zarówno wytrawni kucharze, którzy na paleniskach ogrodowych potrafią wyczyniać prawdziwe cuda, jak i amatorzy spędzania czasu na świeżym powietrzu. Dziś zajmiemy się tą drugą grupą, czyli zwykłymi zjadaczami chleba, dla których grill nie musi być wymyślny, ale jednocześnie powinien być porządny. Gdy chcemy kupić sprzęt, który posłuży nam dłużej niż jeden sezon oraz jeśli chcemy, aby pieczenie potraw nie było na nim udręką, wówczas musimy wiedzieć, jak szukać. Przeczytaj, z jakiego materiału powinien być zrobiony grill, jaki kształt paleniska wybrać, w które akcesoria dodatkowe się zaopatrzyć, a także którym paliwem powinien być napędzany.
Grille węglowe
Zacznijmy od podstawowego rozróżnienia dla grilli, czyli od paliwa, jakim je napędzamy. Najpopularniejsze są oczywiście grille węglowe – na palenisko wrzucamy węgiel drzewny, specjalny brykiet, tudzież drewno. Niestety jednak, nie jest to najwygodniejsza forma grillowania. Po pierwsze, dym przeszkadza sąsiadom. Nie można rozpalać grilla węglowego na balkonie, na tarasie w bloku ani na patio w hotelu. Nie zawsze też odpowiednim miejscem będzie plaża czy park. Po drugie, musimy kontrolować grillowanie: chronić ruszt przed wiatrem, pilnować ognia i przekręcać kawałki jedzenia. Dla jednych jest to przyjemność i kwintesencja grillowania właśnie, a dla innych często dość kłopotliwy obowiązek – wszak lepiej w tym czasie zająć się spędzaniem czasu ze współbiesiadnikami.
Gdy zdecydujemy się na grill węglowy, wybierajmy te modele, które mają dwupoziomowe ruszty, które ułatwiają przygotowywanie dania składającego się z kilku elementów. Po przygotowaniu pierwszej partii, możemy odstawić ją na górną półkę, gdzie będzie oczekiwała na resztę, bez wytracania temperatury.
Grill węglowy z paleniskiem wyposażonym w dwupoziomowy ruszt. Fot. Ogrodosfera
Kolejna bardzo przydatna rzecz, o której należy pomyśleć kupując szczególnie grill węglowy to pokrywa: zdecydowanie ułatwia grillowanie na zewnątrz. Gdy zrywa się wiatr lub nagle zaczyna padać deszcz, utrzymuje ogień. Dodatkowo, potrawy w grillu zakrywanym pokrywą nie przypalają się tak łatwo, bo częściowe ograniczenie dopływu tlenu ogranicza wytwarzanie się dużych płomieni.
Na grillach węglowych wyposażonych w pokrywę, grilluje się łatwiej. Fot. Ogrodosfera
Grille elektryczne
Rozwiązaniem wielu z tych problemów są grille elektryczne. Nie generują dymu, a jedynie smakowity zapach smażonego jedzenia. Są wygodne w użytkowaniu: elektryczny ruszt uruchamiamy jednym pstryknięciem, a jedzenie smaży się na nim równomiernie. Grill elektryczny nie musi być pilnowany przed wiatrem, nie generuje popiołu, a umycie go po użyciu wydaje się nieco łatwiejsze niż szorowanie paleniska opalanego węglem. Zdecydowanie więc grille elektryczne są formą dla wygodnych. Niestety jednak, grille elektryczne mogą być używane tylko tam, gdzie dysponujemy przyłączem do sieci elektrycznej. Zabranie ich na camping, do parku, a nawet do nieco bardziej odległego zakątka w ogrodzie jest najczęściej niemożliwe, chyba że posiadamy agregator prądotwórczy.
Grille gazowe
Podobnie wygodną opcją są grille gazowe, które są napędzane gazem z butli. Tutaj jednak jesteśmy całkowicie uniezależnieni od zewnętrznego źródła zasilania – butlę kupimy nawet na stacji benzynowej. Dodatkowo, zarówno grille gazowe, jak i elektryczne, mają zwykle o wiele większą powierzchnię do grillowania niż przeciętny grill węglowy. Mają po kilka palników, w tym palniki te mogą mieć różnorodne zastosowanie: w jednych można gotować sos do pieczeni, zupełnie jak na kuchence w warunkach domowych, na innych można natomiast grillować jednocześnie warzywa i mięso- każde z innym natężeniem opalania. Takich możliwości z pewnością nie mają grille węglowe.
Grill gazowy ze składanym blatem bocznym. Pod paleniskiem znajduje się wysuwana szuflada, do której trafia stopiony tłuszcz. Do grilla dołączony jest wąż i reduktor ciśnieniowy. Fot. Ogrodosfera
Ile kosztują grille ogrodowe?
Niestety jednak, wraz ze wzrastającym komfortem, wzrastają również ceny. Grille węglowe porządnej jakości, z dodatkowymi blatami przytwierdzonymi obok lub z przodu paleniska, nie mogą kosztować 80 zł. Jeśli jednak sięgniemy na półkę cenową z przedziałem 100-200 zł, okaże się, że znajdziemy całkiem porządnej jakości wózki wyposażone w boczne blaty i koła ułatwiające transport. Zwykle w tych cenach znajdziemy grille z paleniskami emaliowanymi, z chromowanym rusztem. Przykładem jest model ze zdjęcia poniżej, z zamykanym palnikiem o wymiarach 40 x 40 cm. Koszt zakupu to niecałe 160 zł.
Grill węglowy z zamykanym paleniskiem. Fot. Ogrodosfera
Grill ten wyposażony jest dodatkowo w otwory wentylacyjne – niezwykle ważne dla modeli o zamykanych paleniskach. Wentylacja wspomaga korzystny termoobieg powietrza we wnętrzu paleniska, co w efekcie przekłada się na lepszą jakość i smak dań, które wychodzą z rąk użytkownika takiego grilla.
Jeśli chodzi natomiast o ceny grilli gazowych, tutaj należy spodziewać się, że dolna granica cenowa to ok. 250 zł, tak jak dla modelu ze zdjęcia poniżej. Grill ten jest wyposażony w jeden palnik o mocy 5,5 kW i jest to podstawowy model, jak najbardziej spełniający swoje funkcje jako sprzęt używany okazyjnie na działce, gdy chcemy szybko odpalić grilla i przygotować przekąski dla kilku osób. Jeśli jednak do grillowania podchodzimy z większym zaangażowaniem i jednocześnie decydujemy się na grill gazowy, warto pokusić się o nieco bardziej rozbudowane wersje sprzętu. Tutaj cena bardziej więc zależała od ilości i mocy palników, a także od obecności dodatkowej kuchenki do gotowania na blacie bocznym.
Grill gazowy o mocy 5,5 kW, do wykorzystania z kamieniami lawy. Fot. Ogrodosfera
Tutaj mamy przykład takiego nieco bardziej rozbudowanej wersji grilla gazowego. Wyposażony jest w dwa palniki o mocy 7 kW i jeden dodatkowy palnik boczny do podgrzewania np. sosów, o mocy 1 kW. Pokrywa ma wbudowane przezroczyste okienko do monitorowania stanu pieczenia potraw, bez konieczności otwierania pokrywy. Dodatkowo, w grillu zainstalowano termometr, mierzący temperaturę wewnątrz paleniska. Koszt zakupu takiego modelu: ok. 650 zł.
Grill gazowy z osobnym palnikiem pełniącym funkcje kuchenki do podgrzewania np. sosów. Fot. Ogrodosfera
Większość nowoczesnych modeli grilli posiada też wbudowany termometr. Gdy nauczymy się umiejętnie z niego korzystać, okaże się, że termometr pomoże nam gotować zdecydowanie lepiej niż wtedy, gdy robimy to metodą „na oko“. Przydatne szczególnie dla amatorów grillowanego mięsa!
Kolejną bardzo istotną kwestią, na którą trzeba zwrócić uwagę kupując grill, jest to, czy posiada wyjmowany popielnik. Wysuwana szuflada, do której trafia popiół i stopiony tłuszcz to absolutnie podstawowy wymóg, jaki musi spełniać porządny, nowoczesny grill. Gdy jej zabraknie, grill zwykle musi być wygaszany tylko po to, aby wyjąć z niego popiół, co skraca niekiedy okres użyteczności sprzętu w czasie jednego wieczoru.
O co zapytać sprzedawcę kupując grill ogrodowy?
Na koniec warto dodać, że wygodny grill powinien mieć szereg półkę dodatkowych: zlokalizowanych po bokach paleniska, a także pod paleniskiem. Niektóre modele mają także blat usadowiony przed paleniskiem, co wydaje się chyba najciekawszą opcją dla grillujących. Grill powinien mieć dobrej jakości uchwyty, czyli takie, które nie „wykręcą się“ po roku użytkowania oraz takie, które zabezpieczają użytkownika przed oparzeniem.
Niezależnie od rodzaju materiału, z jakiego zrobione jest palenisko, grill nie będzie korodował: nie należy obawiać się na przykład emaliowanej porcelany, bo w warunkach domowych będzie spisywała się równie dobrze jak chromowana stal czy żeliwo (np. w kociołkach). Bardzo ważne jest, aby kupować model, który ma gwarancję producencką – standardowo jej okres wynosi ok. 10 lat.
*Więcej ciekawych modeli grilli na stronie: https://ogrodosfera.pl/grille-ogrodowe
moim zdaniem nic nie zastąpi grilla robionego własnymi rękami z cegłówek czy bębna z pralki;)) a jeszcze lepiej standardowe ognisko z kiełbaskami na patyku;)
pozdrawiam