Kto z nas pamięta, jak babcia robiła mnóstwo domowych smakołyków? Pieczone, własnoręcznie robione ciasta, które rozpływały się w ustach. Pierogi z owocowym nadzieniem latem lub mięsem i kapustą i grzybami zimą. Zapach pieczonego chleba, który długo unosił się w domu. Domowe smaki i zapachy są niepowtarzalne. Czy przygotowanie domowej wędliny jest równie proste i przyjemne? Sprawdzamy w dzisiejszym wpisie.
Domowe wędliny – czy warto je robić?
W dobie konsumpcjonizmu, gdy sklepy pękają w szwach od dostępnych produktów, odpowiedź byłaby prosta – nie. Jednak biorąc pod uwagę, że większość producentów stawia na ilość, a nie na jakość, przez co nie wiemy, co jemy, wówczas zdecydowanie tak. Samodzielny wyrób domowych wędlin to, wbrew pozorom, bardzo prosta sprawa. Potrzeba czasu i uwagi, aby surowe mięso zamienić w pyszną wędlinę. Jakie są korzyści z jego domowego wyrobu?
- jeśli robimy wędliny sami, to znamy skład domowego wyrobu i wiemy, że nie jemy chemii
- oszczędzamy, ponieważ dobrej jakości wędlina w sklepie kosztuje znacznie więcej
- domowy wyrób powoduje, że znamy datę produkcji wędlin przez co unikamy zakupu sztucznie przywracanej do życia wędliny w sklepie lub nadpsutej
- własny wyrób daje wiele radości i satysfakcji
- możemy się pochwalić domową wędliną przed rodziną czy znajomymi
Metody przygotowywania domowej wędliny
Domowe wędliny można przygotować na kilka sposób. Jedną z najbardziej popularnych, którą szczególnie cieszy się schab, jest włożenie go, po odpowiedniej przeróbce, w pończochę i powieszenie na uboczu, na długi czas. Ta metoda wymaga cierpliwości. Najbardziej znaną metodą, często stosowaną w domu jest wędzenie i peklowanie. W przypadku wędzenia, będziemy potrzebować domowej wędzarni, którą można zamontować np. w ogrodzie lub na działce letniskowej. Niestety z tej metody przygotowania domowej wędliny będą musieli zrezygnować wszyscy, którzy mieszkają w bloku. Pozostaje jeszcze peklowanie, które nie wymaga aż tak dużego nakładu pracy. Wystarczy odpowiednie naczynie, solanka, mięso i odrobina cierpliwości – to składniki, które wystarczą do właściwie przyrządzonej wędliny.
Co warto wiedzieć, zanim zaczniesz robić wędlinę w domu?
Domowy wyrób wędlin wymaga odpowiedniego przygotowania. Jak już wspomnieliśmy wyżej – sposobów na zrobienie wędliny w domu jest wiele. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć. Co warto jeszcze wiedzieć, przed domowym wyrobem?
- pomyśl, jakie wędliny chcesz zrobić
- przejrzyj internet w poszukiwaniu sprawdzonych przepisów
- zrób listę zakupów – nie tylko mięsa czy przypraw, ale także sprzętów, które będą niezbędne do domowej produkcji wędlin
- zastanów się nad wyborem sklepu, w którym kupisz mięso – warto wybierać małe, lokalne sklepiki, gdzie dostawy mięsa odbywają się na bieżąco niż duże supermarkety, w których jakość mięsa może stać pod znakiem zapytania
- uzbrój się w cierpliwość i nie denerwuj, gdy coś nie wyjdzie – nie zawsze wszystko musi wychodzić za pierwszym razem
Domowy wyrób wędlin to nic trudnego. Warto stanąć na wysokości zadania i spróbować swoich sił w kuchni. Może się okazać, że ta forma kulinarne przypadnie do gustu i będziesz zaskakiwać swoją rodzinę coraz to lepszymi wędlinami. Powodzenia!
Też często sama przygotowuję wędliny w domu. Mięso kupuję z zaufanego źródła – w sklepie Kiszeczka przy Bartyckiej w Wawie, do tego różne przyprawy, fajne dodatki, mam też małą wędzarnię, gdzie przygotowuję smakołyki owędzane różnym dymem pochodzącym z różnych drzew. 🙂