Patelnie do naleśników

Często w wyposażeniu naszej kuchni znajduje się sprzęt, którego używamy każdego dnia i jesteśmy pewni, że posiadamy wszystko w co powinna być zaopatrzona kuchnia. Czasem jednak mamy problem z przygotowaniem niektórych dań, a ich trudność nie polega na tym jak dobrze potrafimy gotować, lecz na tym jakiego sprzętu używamy do ich przygotowania. Przykładem są zwyczajne cienkie naleśniki, które przygotowuje się inaczej w zależności od tego jakiej używamy patelni. Dziś sprawdzimy czym warto się kierować podczas wyboru patelni do naleśników.

Często w wyposażeniu naszej kuchni znajduje się sprzęt, którego używamy każdego dnia i jesteśmy pewni, że posiadamy wszystko w co powinna być zaopatrzona kuchnia. Czasem jednak mamy problem z przygotowaniem niektórych dań, a ich trudność nie polega na tym jak dobrze potrafimy gotować, lecz na tym jakiego sprzętu używamy do ich przygotowania. Przykładem są zwyczajne cienkie naleśniki, które przygotowuje się inaczej w zależności od tego jakiej używamy patelni. Dziś sprawdzimy czym warto się kierować podczas wyboru patelni do naleśników.

Wybierając patelnię do naleśników, powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na jej kształt, wagę, oraz to czy posiadają one powłokę zapobiegająca przywieraniu. Dobrym wyborem są patelnie lekkie i powlekane. Za ich pomocą można o wiele łatwiej podrzucać cienkie naleśniki, bowiem na lekkiej patelni można lepiej wyczuć ciężar który się na niej znajduje. Jeżeli taki sprzęt posiada specjalna powłokę zapobiegającą przywieraniu, wówczas podrzucanie i odwracanie staje się łatwiejsze. Warto pamiętać również o tym, że patelnie z powłoką taką jak teflon działają prozdrowotnie na przyrządzane dania. Jest tak, ponieważ używając patelni teflonowej nie potrzebujemy tak dużej ilości tłuszczu jak w przypadku użycia patelni bez powłoki. W ten sposób zmniejszamy ilość przyjmowanego złego cholesterolu, zmniejszając znacznie szansę zachorowania na choroby układu krwionośnego. Ponad to teflon posiada działanie podobne do tego, które m emalia w garnkach. On sam jest neutralny dla smaku przygotowywanych przez nas potraw i zapobiega przedostawaniu się związków chemicznych do jedzenia. Ma to szczególne znaczenie w przypadku używania patelni wykonanej z aluminium.

Bardzo ważne jest, aby patelnia do naleśników była idealnie płaska, bo tylko w ten sposób przyrumienimy ciasto równomiernie. Ważne jest też to w jaki sposób jej używamy. Płomień pod patelnią nie powinien być zbyt duży i należy zadbać o to, by był ustawiony w centrum, tak by nie wychodził na boki. W ten sposób naleśniki usmażą się równomiernie za wszystkich stron, tworząc bardzo ładny efekt wizualny. Płaska patelnia bardzo dobrze sprawdzi się również na kuchni indukcyjnej, na której nie musimy przywiązywać wagi do wielkości płomienia. Płaski spód szybko się nagrzeje i będzie równomiernie utrzymywał temperaturę, dzięki czemu przy odpowiedniej kontroli zapobiegniemy przypalaniu się ciasta. Ciekawostką jest fakt, że na kuchenkę indukcyjną pasują również patelnie aluminiowe, podczas gdy czajniki wykonane z tego materiału odradzane są do używania na kuchni indukcyjnej. Na koniec pozostaje nam jeszcze wybór rozmiaru patelni. To już kwestia osobista, lecz warto mieć w zanadrzu dwie patelnie do naleśników, z czego jedna powinna być mała. Mniejsze patelnie przydają się szczególnie wtedy gdy mamy ochotę na naleśniki, ale nie mamy zbyt dużo wolnego czasu, na przykład podczas śniadania przed pracą. Mały rozmiar patelni przydaje się wówczas gdy chcemy przygotować naleśniki dla dzieci, które nie będą w stanie zjeść dużego naleśnika.

Patelnia jest jednym z najczęściej używanych sprzętów w kuchni. Dzieli się ona na kilka rodzajów, miedzy innymi na patelnie grillowe czy właśnie do naleśników. Każda potrawę możemy przygotować na zwykłej, uniwersalnej patelni, lecz warto posiadać także taką, która przeznaczona jest do jednego typu dań. Wówczas posiłek będzie lepiej przygotowany i przez to smaczniejszy.

Autor: naczynia.olkusz.pl

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*