Na co zwrócić uwagę podczas kupna maszynki do mięsa?

Dawno minęły czasy, podczas których byliśmy zmuszeni do korzystania z tradycyjnych i ręcznych maszynek do mięsa. Do dyspozycji mamy obecnie nie tylko urządzenia elektroniczne, lecz cechujące się różnorakimi parametrami oraz właściwościami. Ze względu na szeroki asortyment urządzeń tego typu, trudno zdecydować się na poszczególny model. Jak więc dokonać więc zakupu dobrej maszynki do mięsa?

Szukając urządzeń tego typu warto decydować się na renomowanych producentów jak: Bartscher, Fimar, Hendi, Kenwood, La Felsinea, Ma-Ga, SR, czy Stalgast. Obecnie ze względu na ogromny wybór urządzeń tego typu, możemy dobrać je do użytku prywatnego oraz dla małych i dużych lokali gastronomicznych. Nowoczesna maszynka do mięsa okazuje się mieć o wiele więcej różnorakich zastosowań, nie posłużą jedynie do przygotowywania mięsnych dań. Przede wszystkim wykorzystuje się je do mielenia wszelkich twardych produktów spożywczych. Świetnie nadają się do rozdrabniania maku, serów i wyciskania owoców. Umożliwią wytwarzanie past kanapkowych, czy wyciskanych ciasteczek. Spełnią również funkcje krojenia.

Czym wykazywać się będzie dobra jakościowo maszynka do mięsa?

Oprócz wykonania z solidnych materiałów (aluminium, odlewy żeliwa lub stal nierdzewna) powinny wykazywać się dużą ilością pozostałych właściwości. Urządzenie to powinno mieć przede wszystkim bieg wsteczny, ułatwi to pozbycie się chrząstki lub innego twardego włókna. Ponadto dzięki różnej ilości sitek w zestawie, możemy sami zdecydować jak grube będzie mielone mięso. Wybierając dobrą maszynkę do mięsa zwróćmy również uwagę na fakt, czy kupowane przez nas urządzenie jest proste w demontażu. Ułatwi to czyszczenie poszczególnych komponentów po skończonej pracy. Warto wspomnieć, że utrzymywanie czystości urządzenia będzie łatwiejsze, jeśli części mające kontakt z żywnością zostały wykonane z stali nierdzewnej. W wygodzie oraz zachowaniu higieny pomogą również specjalnie zintegrowane półki na sitka do urządzenia. Nowoczesne maszynki do mięsa zazwyczaj są również wyposażone w dodatkową tacę, które ułatwiają składowanie mięsa. Ponadto szukając przystosowanej do swoich potrzeb maszynki do mięsa zwróćmy uwagę na wydajność urządzenia (ile kilogramów pożywienia jest w stanie zmielić wciągu godziny).

W przypadku, gdy potrzebujemy urządzenia do dużego lokalu gastronomicznego, warto upewnić się, czy maszynka jest przystosowana do pracy ciągłej. Upewnijmy się co do przeciwwskazań dla urządzenia (może nie nadawać się do mielenia zamrożonego mięsa lub kości). Upewnijmy się, czy spełnia odpowiednie normy, tym bardziej jeśli zamierzamy stosować urządzenie w lokalu gastronomicznym. Odwiedzając sklep internetowy https://www.goga-gastro.pl/category/wilki-maszynki-do-miesa znajdziemy z pewnością maszynkę do mięsa, która spełni nasze zapotrzebowanie.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*