Pięć pomysłów na pieczone podudzia z kurczaka

Kurczak jest w Polsce jednym z najpopularniejszych mięs. Nic dziwnego, że nad Wisłą przyrządzany jest on na wiele różnych sposobów. Kurczaka można bowiem zapiekać, ale również grillować. Wprawdzie dań z kurczaka nie można nazwać narodowymi, jak przyjęło się mówić o schabowym z ziemniakami, to podawane są one niezależnie od okazji. Ważne natomiast, aby był to kurczak najwyższej jakości. Mięso pochodzące bezpośrednio z zaufanych gospodarstw daje gwarancję miłych doznań smakowych. Zawiera w sobie również wartościowe składniki, czego nie można powiedzieć o mięsie paczkowanym, co do którego jakości często są duże zastrzeżenia. Przedstawiamy pięć przepisów na przygotowanie pysznego kurczaka, a dokładniej jednej z jego części, jaką są podudzia powszechnie określane mianem pałek. Bez wątpienia każdy z przepisów okaże się strzałem w dziesiątkę, a tak przygotowany kurczak zawładnie podniebieniem gości.

Przepis nr 1 – Pałki w ziołowo-czosnkowej marynacie

Do przygotowania pałek w ziołowo-czosnkowej marynacie niezbędnych jest sześć podudzi z kurczaka oraz 1/2 szklanki oleju. Dla przyprawienia tej smakowitej potrawy przygotować trzeba trzy ząbki czosnku, łyżkę suszonych ziół prowansalskich, łyżeczkę słodkiej papryczki w proszku, 1/2 ostrej papryki w proszku, sól, pieprz i świeży rozmaryn.

Przygotowując danie, zaczynamy od marynaty, mieszając w miseczce olej, sprasowany czosnek, zioła prowansalskie, posiekany rozmaryn, paprykę, sól i pieprz. Pałki należy najpierw umyć, a następnie naciąć, przełożyć do miski i zalać marynatą, wkładając następnie do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie mięso trzeba wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i polać odrobiną oleju z marynaty. Warto pominąć tutaj zioła i czosnek, gdyż przyprawy te mogłyby się przypalić. Teraz pozostaje już tylko przygotowane podudzia włożyć do piekarnika i piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Przepis nr 2 – Pałki w cytrynowo-śmietanowym sosie

Przygotowując pałki w cytrynowo-śmietanowym sosie zebrać należy pięć podudzi, 200 ml bulionu, 1-2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, 200 g śmietany 12-procentowej, cebulę i łyżkę mąki. Do stworzenia marynaty należy natomiast przygotować łyżkę startego korzenia imbiru, łyżkę oliwy, niewielki kawałek trawy cytrynowej, listki świeżej mięty, szczyptę soli oraz pieprz.

Oczyszczone pałki należy zamarynować w marynacie, przygotowując ją z podanych wyżej składników. Następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej godzinę, a następnie mięso włącznie z marynatą obsmażamy w rozgrzanej oliwie, przekładając je na talerz. Na tej samej patelni należy podsmażyć posiekaną cebulę i wlać bulion. Śmietanę z kolei łączy się z mąką, hartuje i wlewa do bulionu. Pozostało już tylko dodać kurczaka i tak stworzone danie dusić przez około 10 minut, mieszając całość, aż sos zgęstnieje.

Przepis nr 3 – Kurczak zapiekany w boczku

Również do tego przepisu niezbędnych będzie pięć podudzi z kurczaka. Dodatkowo przygotować należy pięć plasterków boczku oraz świeżo zmielony pieprz. Przyda się też papier do pieczenia.

Umyte i oczyszczone podudzia ze skórą lub bez należy owinąć plasterkami boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej wyłożone zostało papierem do pieczenia. Całość oprószamy pieprzem i wstawiamy do piekarnika. Pieczenie tak przygotowanych pałek z kurczaka trwa 20 minut w temperaturze 20 stopni Celsjusza, po czym przez kolejne 20 minut w temp. o 20 st. C niższej. Upieczone podudzia podaje się od razu po wyjęciu z piekarnika.

Przepis nr 4 – Pałki kurczaka w miodowej glazurze

Sześć podudzi będzie niezbędnych do przygotowania pałek kurczaka w miodowej glazurze. Dodatkowo potrzebne są trzy łyżki płynnego miodu, łyżeczka chili w proszku, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki oleju, dwie łyżki winnego octu, dwie łyżki przecieru pomidorowego, łyżkę sosu sojowego i sól.

Przygotowane i pozbawione błon podudzia należy osuszyć, naciąć i natrzeć solą. W oddzielnej miseczce trzeba przygotować marynatę, łącząc wszystkie pozostałe składniki, po czym dokładnie otoczyć w niej mięso. Kurczaka należy odstawić na co najmniej pół godziny (najlepiej na całą noc), a następnie piec na ruszcie przez 40 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Wyjąć z piekarnika należy je, kiedy skórka zacznie się brązowić.

Przepis nr 5 – Panierowane pałki z kurczaka

Przygotowując panierowane pałki z kurczaka, zebrać trzeba sześć podudzi, dwa małe jajka, dwie łyżki mleka, 150 g mąki pszennej, łyżeczkę granulowanego czosnku, dwie łyżeczki papryki słodkiej w proszku, łyżeczkę mielonego pieprzu, dwie łyżki stołowe bułki tartej, dwie łyżki płatków kukurydzianych oraz 1/2 łyżeczki soli. Do przygotowania marynaty potrzebne są trzy łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego oraz 1/2 łyżeczki mielonego chili.

Po przygotowaniu marynaty obtoczyć w niej należy najpierw umyte, a następnie nacięte kawałki kurczaka, po czym odstawić na minimum godzinę do lodówki. W większej misce połączyć trzeba natomiast produkty suche, a więc mąkę, sól, pieprz, czosnek, paprykę, pokruszone płatki i bułkę tartą, a w kolejnym naczyniu wymieszać jajka z mlekiem. Zamarynowane kawałki kurczaka obtaczamy ze skórą w mącznej mieszance, a następnie jajecznej masie i ponownie w mące. Pozostaje ich smażenie przez ok. 25 minut, aż zarumienią się na złocisty kolor. Gotowe pałki nakładać należy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami, co pozwoli usunąć z nich nadmiar tłuszczu.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*