Owoce w syropie – uczta dla zmysłów o każdej porze roku

Smakowite owoce w syropie to znakomity dodatek do wielu domowych deserów. Owoce syropie świetnie komponują się z lodami, naleśnikami, owsiankami. Ponadto doskonale sprawdzają się jako polewa do ciast i ciasteczek. Jak przygotować owoce w syropie samodzielnie? Gdzie kupić gotowy produkt, który jakością nie będzie odbiegać od domowych przysmaków?

Chociaż najwięcej wartości odżywczych znajdziemy w świeżych owocach, te najzdrowsze są produktami sezonowymi, które można kupić w sklepach i na targach jedynie o konkretnej porze roku. Wyjątkowym smakiem owoców w syropie możemy cieszyć się przez okrągłe 12 miesięcy w roku!

Prosty przepis na domowe owoce w syropie:

  • 2 kg owoców z pestkami – polecane są na przykład śliwki, wiśnie i nektarynki
  • szklanka miodu
  • dwie łyżeczki skórki z cytryny
  • wyciśnięty sok z dwóch cytryn
  • laska wanilii
  • łyżeczka goździków
  • kora cynamonu lub mielony cynamon

1. Umyte, osuszone i wydrylowane owoce kroimy na kawałki o wielkości 1-2 cm.
2. Pokrojone kawałki wkładamy do garnka, dodajemy miód, skórkę cytryny i sok, wanilię, goździki, cynamon.
3. Gotujemy owoce na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
4. Czekamy aż powstałe owoce w syropie lekko się ostudzą, a następnie wekujemy je.

Po zawekowaniu owoce w syropie zachowują pełnię smaku i wartości odżywczych przez co najmniej 6 miesięcy. Owoce w syropie najlepiej przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.

Domowe owoce w syropie świetnie nadają się jako baza pożywnych śniadań na słodko, a także dodatek do obiadu.

Owoce w syropie od Spiżarni – alternatywa dla domowych rarytasów

Jeśli nie macie czasu na samodzielne przygotowanie owoców w syropie, wysokiej jakości produkty możecie znaleźć w sklepie Spiżarnia.net.pl. W ofercie Spiżarni znajdziecie wiele ciekawych smaków, stworzonych dzięki sprawdzonym recepturom, które zdecydowanie wyróżniają produkty tego producenta na rynku.

Spiżarnia proponuje następujące owoce w syropie:

  • cytryny w syropie z czarnego bzu,
  • limonki w syropie z pigwy,
  • cytryny w syropie korzennym,
  • pomarańcze w syropie z hibiskusa.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*