Oleje o wyjątkowych właściwościach

Na rynku jest wiele olejów, po które większość Polaków sięga sporadycznie. Zalicza się do nich olej z orzechów włoskich czy laskowych, olej konopny, z awokado czy z pinii. Jedni nie robią tego ze względu na ich wyższą cenę. Inni z kolei nawet o nich nie słyszeli. Szkoda, ponieważ takie oleje mają wiele zalet, a ich stosowanie korzystnie wpływa na organizm.

Jaki olej jest najzdrowszy?

Dla wielu najlepszym jest olej słonecznikowy, rzepakowy czy sojowy. Rzeczywiście takie oleje tłoczone na zimno mogą być korzystne. Niemniej jednak nie tylko te są zdrowe. Znacznie lepsze z punktu widzenia jakości są oleje z pinii, awokado czy orzechów, które mają wysoką wartość odżywczą. Dostarczają również mnóstwa niezbędnych nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, jak również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jakby tego mało wiele z nich spowalnia proces starzenia. Mnóstwo informacji o takich olejach znaleźć można w sklepie olejeswiata.pl. Warto tam zajrzeć ze względu na ich zalety, ale też aktualnie trwający konkurs, gdzie zakup buteleczki zdrowego oleju, może dać wycieczkę, jak i inne narody. Zasady konkursu wraz z gratyfikacjami dla zwycięzców opisano na stronie olejeswiata.pl/konkurs. Przyjrzyjmy się też najlepszym olejom na rynku.

Olej z orzechów laskowych

Olejem, któremu warto się przyjrzeć, jest ten tłoczony na zimno z orzechów laskowych. Ten olej o delikatnym, arachidowym smaku i żółtozłotym kolorze, sprawdza się jako dodatek do lodów, deserów czy ciast. Do jego największych zalet należy obniżanie ciśnienia krwi oraz stężenia złego cholesterolu LDL.

Olej z orzechów ziemnych

Ten olej o żółtym kolorze i intensywnym smaku orzechów, powinien być spożywany na zimno jako dodatek do surówek, ale też dressingów. Nie dość, że sprzyja odchudzaniu, to dodatkowo ma działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo korzystnie wpływa na skórę, a znajdujący się w nim magnez wspomaga działanie układu nerwowego.

Olej z orzechów włoskich

Kolejnym niezwykle cennym olejem jest ten stworzony z orzechów włoskich. Ma intensywny orzechowy smak i żółtawy kolor. Najważniejsze są jednak jego wartości odżywcze. Olej, który nadaje się do sałatek, ryb, warzyw i białego mięsa, jest bogaty w kwasy omega-3 i 6 czy witaminę E. Nie tylko obniża ciśnienie tętnicze, ale też poziom cholesterolu LDL. Dodatkowo korzystnie wpływa na pamięć, a także pomaga w walce z chorobami skóry i trądzikiem.

Olej z pinii

W kuchni przyda się również olej z pinii. Jego słodkawy smak i delikatny, sosnowy aromat, idealnie nadaje się do sosów, grillowanych ryb czy wina. Z jego wartościowych składników należy zwrócić uwagę na wspomagający działanie układu nowego magnez oraz korzystnie oddziałujący na skórę i układ rozrodczy cynk.

Olej cedrowy

Wiele witamin z grupy B do organizmu dostarcza natomiast olej cedrowy. Pozyskiwany z nasion cedrów syberyjskich olej, ma delikatny smak i pić go można na surowo. Zwłaszcza w przypadku nieżytu żołądka, choroby wrzodowej czy niestrawności i zgagi.

Widać więc wyraźnie, że nie brakuje olejów roślinnych, które bardzo pozytywnie przekładają się na organizm. Warto stawiać na nie regularnie, nie ograniczając się tylko do olejów tańszych i dobrze znanych, ale też tych z wyższej półki jakościowej. Jeśli większość nie interesuje się nimi na co dzień, warto zrobić to teraz, kiedy zakup buteleczki oleju może nieść w sobie mnóstwo korzyści, włącznie z atrakcyjną wycieczką.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*