Kurkuma – żółta przyprawa o niezwykłych właściwościach

Mieszkańcy krajów Bliskiego Wschodu nie potrafią wyobrazić sobie swojej kuchni bez kurkumy. Wchodzi ona m.in. w skład popularnej mieszanki przypraw zwanej curry, która jest często wykorzystywana nie tylko w kuchni indyjskiej. Oprócz podnoszenia walorów estetycznych dań poprzez nadawanie im intensywnego żółtego koloru, przyprawa ta nadaje potrawom także wyjątkowego aromatu i korzennego, lekko gorzkiego smaku. Za co jeszcze warto docenić kurkumę?

Naturalny barwnik

Kurkuma to pochodząca z Indii przyprawa otrzymywana z korzenia podobnej do imbiru rośliny zwanej ostryżem.  Obecnie kurkuma jest uprawiana głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach. Jej najcenniejszym składnikiem jest kurkumina – substancja odpowiedzialna za intensywnie żółtą barwę kurkumy. Barwiące zastosowanie tej przyprawy sięga aż czasów starożytności, gdzie oprócz wykorzystania spożywczego pełniła także ważną rolę w niektórych obrzędach hinduskich, np. jako środek do barwienia szat ceremonialnych i element odświętnego makijażu.

Obecnie kurkuma jest stosowana nie tylko w kuchni indyjskiej, ale na całym świecie. W przemyśle spożywczym jest określana symbolem E 100 i służy nadawaniu pożądanej barwy wielu popularnym produktom, tj.:

  • kostki bulionowe
  • margaryny i oleje
  • musztardy i majonezy
  • makarony
  • napoje gazowane
  • płatki śniadaniowe
  • sosy sałatkowe
  • jogurty
  • lody
  • żółte sery
  • produkty piekarskie i wyroby cukiernicze

 Jakie składniki kryje w sobie kurkuma?

 Głównym składnikiem kurkumy jest wcześniej wspomniana kurkumina, która nadaje jej intensywnego koloru. Jednak oprócz właściwości barwiących wykazuje ona także silne działanie przeciwutleniające.  Dzięki temu zawarta w kurkumie kurkumina skutecznie chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i tym samym ogranicza ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób, w tym nowotworów.

W składzie kurkumy odnajdziemy również olejki eteryczne, które pobudzają wydzielanie żółci i zapobiegają wzdęciom oraz witaminę C i cenne dla zdrowia składniki mineralne, tj. wapń, żelazo, magnez, potas, sód i cynk. Niniejsza przyprawa jest także źródłem błonnika pokarmowego, który regulując pracę jelit, zapobiega zaparciom i usprawnia procesy trawienne.

 Prozdrowotne działanie kurkumy

Składniki zawarte w kurkumie wykazują silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W związku z tym włączenie kurkumy do codziennej diety wspomaga organizm w walce z infekcjami, co ma szczególne znaczenie zwłaszcza w okresach wzmożonej podatności na przeziębienia i grypę.

Kurkuma wykazuje również właściwości żółciopędne oraz pobudza wydzielanie gastryny i enzymów trzustkowych. Z tego względu jest szczególnie polecana osobom zmagającym się z wrzodami żołądka i cierpiącymi na zaburzenia trawienia. Poza tym substancje zawarte w kurkumie działają ochronnie na komórki wątrobowe – jest ona składnikiem wielu leków stosowanych w stanach uszkodzenia i niewydolności wątroby objawiających się niedostatecznym wydzielaniem żółci, również w stanach zapalnych miąższu wątroby i dróg żółciowych.

Dodatkowo ze względu na zawartość kurkuminy, która reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, kurkuma jest polecana osobom w grupie ryzyka rozwoju cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*