Czym jest pizza bianca i czym różni się od tradycyjnej? Zobacz

Klasyczna pizza jest jednym z najbardziej ulubionych dań Polaków. Sycąca, smaczna i tania sprawdza się doskonale na wiele okazji. Warto jednak od czasu do czasu zasmakować odmiany – pizza bianca może być świetną alternatywą. Sprawdź, czym się różni od tradycyjnej.

Podstawą tradycyjnej włoskiej pizzy, którą oferuje m.in. pizzeria Capri New w Krakowie, jest chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku ciasto oraz sos pomidorowy. Czym zatem charakteryzuje się pizza bianca?

Bez sosu pomidorowego

Sos przyrządzany z passaty pomidorowej doprawiony oregano, czosnkiem i odrobiną oliwy z oliwek to wyznacznik jakości każdej pizzy w wersji standardowej. Sprawia, że ciasto nie jest suche i jednocześnie podkreśla jego smak.

Najważniejszą różnicą między pizzą tradycyjną a pizzą bianca jest sos pomidorowy – lub jak kto woli, jego brak. Nie oznacza to jednak, że ciasto jest suche i niesmaczne. Wręcz przeciwnie, delikatnie nasączone oliwą z oliwek smakuje wyśmienicie.

Inny sposób przyrządzania ciasta

Ponoć najlepszą pizzę bianca można zjeść w Rzymie. Pieczona w piecu opalanym drewnem wyróżnia się doskonałym smakiem i aromatem. Swoje walory zawdzięcza przede wszystkim sposobowi przyrządzania ciasta.

Spód na pizzę charakteryzuje się wysokim stopniem hydratacji. Wody jest niemal tyle samo ile mąki, co nadaje ciastu niepowtarzalnego smaku. Pizza jest chrupiąca i miękka jednocześnie, niemal rozpływając się w ustach.

O ile ciasto na klasyczną pizzę włoską przygotowuje się zaledwie w ciągu kilkunastu minut, tak pizza bianca powstaje znacznie dłużej. Wyrobienie ciasta może zająć nawet 12 godzin, ale doskonały smak wszystko wynagradza.

Doskonały smak tkwi w prostocie

Spolszczona wersja włoskiej pizzy to mnóstwo dodatków: począwszy od pieczarek, poprzez szynkę i salami, a skończywszy na kawałkach mięsa drobiowego czy wołowego, różnych rodzajach sera czy kiełbasie i ogórku kiszonym.

Pizza bianca to zupełnie inne doznania smakowe. Jest wyborna, a swój wyjątkowy smak zawdzięcza prostocie. Nie uświadczysz tutaj właściwie żadnych dodatków – w wersji oryginalnej pojawia się tylko gruboziarnista sól i oliwa… Można dodać jeszcze odrobinę parmezanu i rukoli, ale nadmiar składników nie jest wskazany. Wtedy bowiem pizza bianca zachowuje swój urok i jest bardziej włoska niż spolszczona wersja np. capriciosy.

Jeżeli masz ochotę na pizzę w wersji bianca, możesz spróbować przyrządzić ją samodzielnie. Wcześniej jednak warto złożyć zamówienie w jednym z lokali, np. pizzeria Capri New w Krakowie, by poznać oryginalny smak. Smak, który – mimo braku sosu pomidorowego – jest urzekający i jedyny w swoim rodzaju.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*