Jak rozwija się polska gastronomia?

Już od kilku lat polska gospodarka prężnie się rozwija. Wiele dziedzin odnotowuje szybki rozwój, co przekłada się na większe zainteresowanie nimi i powstawanie nowych przedsiębiorstw. Jedną z takich dziedzin, która w ostatnich latach przeżywa ponowny boom jest gastronomia.

Korzystne statystyki

Najlepszym dowodem na to, że gastronomia w Polsce ma się dobrze, są statystyki udostępniane przez Główny Urząd Statystyczny. Według tych danych w roku 2016 liczba lokali gastronomicznych wzrosła o 853 w porównaniu do roku 2015. Pokazuje to, że rynek gastronomiczny w Polsce wcale nie jest przesycony i jest cały czas miejsce na nowe lokale. Duża konkurencja powoduje, że klienci mogą wybierać najlepsze dla nich rozwiązania. To z kolei powoduje konieczność podnoszenia swoich kompetencji przez właścicieli lokali gastronomicznych oraz ich pracowników. Dlatego powstają specjalistyczne ośrodki szkoleniowe, które oferują kursy i szkolenia z zakresu szeroko pojętej gastronomi. Przykładem takiego miejsca jest Krakowska Szkoła Restauratorów, w której ofercie znajdują się między innymi szkolenia i kursy o tematyce takiej jak otwieranie obiektów gastronomicznych, manager gastronomii czy też warsztaty tematyczne. Więcej informacji znajduje się na stronie www.ksr.net.pl.

Dlaczego gastronomia w Polsce cały czas się rozwija?

Wydawać by się mogło, że w gastronomii już wszystko zostało powiedziane, a lokali oferujących jedzenie jest tak dużo w każdym mieście, że nowe nie znajdą odbiorców. Jednak rozwój gastronomii to nie tylko otwieranie się nowych lokali. To także zmiany w sposobie prowadzenia biznesu oraz podejścia klientów. Obecnie w dorosłe życie wchodzi pokolenie, dla którego jedzenie poza domem to coś normalnego, coś codziennego. To powoduje, że zwiększa się częstotliwość odwiedzania lokali gastronomicznych. Zmienia się również forma sprzedaży usług gastronomicznych, na popularności zyskują tak zwane foodtrucki, w których można kupić praktycznie wszystko – od typowych fast foodów, po jedzenie typu slow food.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*